""

Psikolojinizi etkileye bilir! « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:12

Psikolojinizi etkileye bilir!

Yozgat Şehir Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Uz. Dr. Tuğba Yalvaç, Mevsimsel geçişlerde özellikle kış mevsimine geçişte azalan günışığı ve hormonlardaki değişkenlik duygu durumunda dengesizliklere sebep olabildiğini söyledi.

Psikolojinizi  etkileye bilir!
Son Güncelleme :

24 Mayıs 2024 - 17:56

Yozgat Şehir Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Uz. Dr. Tuğba Yalvaç, Mevsim değişikliklerinin insan psikolojisi üzerindeki etkileri ve etkilenmemek için konu hakkında açıklamalarda bulundu.
Doktor Yalvaç, Kişilerde enerji kaybı, halsizlik, çökkünlük, karamsarlık, sinirlilik tahammülsüzlük gibi yakınmalar görülebildiğini vurgulayan Yalvaç, Ruhsal dalgalanmalar yeme alışkanlığında da değişikliklere neden olabileceğinin altını çizdi.
Mevsim değişiklikleri kişilerde enerji düzeyi, uyku süresi, iştah ve yeme alışkanlıkları, sosyal yaşantı gibi ruhsal durumları etkilediğini yineleyen Doktor Yalvaç, faktörler üzerinde değişiklik yoluyla ruhsal hastalıklara yatkınlık yaratabildiğini belirtti.
Bipolar bozukluklarda özellikle yaz aylarına geçişlerde hipomani ve manik dönem sıklığında artış görüldüğünü belirten Yalvaç, geçiş dönemlerinde coşkun duygu durum, uyku ve yeme ihtiyacında azalma, enerjide ve konuşma miktarında artış gibi belirtiler görülebileceğini dile getirdi.
Yalvaç, Hava şartlarındaki ani değişimler sonucunda: depresyon, aşırı duygusallık, hassaslık, yorgunluk hali, eklem ve baş ağrıları, uykuya dalmada problemler veya aşırı uyuma, yeme değişimleri gibi kişiden kişiye göre farklılık gösteren durumlar ortaya çıkabildiğini söyledi.
Doktor Yalvaç mevsimsel duygu durum bozuklukları ile baş etmek için sıraladı: “Gün ışığından daha fazla yararlanma, sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi, düzenli uyku, fiziksel egzersiz ve sosyal ilişkilere zaman ayırmak gibi aktivitelerin mevsimsel depresyondan korunmada önemli rol oynadığını belirtti.
Açık hava yürüyüşleri ve spor yapmak gibi davranışsal açıdan aktif olmayı sağlayan aktivitelerde bulunmak ruhsal açıdan oldukça önemli olduğunu söyleyen Yalvaç, Düzenli uyku ve sağlıklı beslenme, sosyal aktivitelerde bulunmak, yeni hobiler edinmek kişilerin duygu durumları üzerinde olumlu etkiler oluşturduğunu yineledi./Mehmet EROL

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.