""

RAKAMLARLA YOZGAT’IN DURUMU « Yeniufuk Gazetesi

24 Kasım 2024 - 15:39

RAKAMLARLA YOZGAT’IN DURUMU

Yozgat, Türkiye’nin tam göbeğine oturmuş bir tarım ve hayvancılık memleketidir. Yaklaşık 300 km kuzeyinde Karadeniz ve 400 km güneyinde Akdeniz vardır.

RAKAMLARLA YOZGAT’IN DURUMU
Son Güncelleme :

10 Temmuz 2023 - 18:03

Yozgat, Türkiye’nin tam göbeğine oturmuş bir tarım ve hayvancılık memleketidir. Yaklaşık 300 km kuzeyinde Karadeniz ve 400 km güneyinde Akdeniz vardır. Dolayısıyla hem Akdeniz hem Karadeniz’den yeterli yağış alamamaktadır.Tipik karasal iklim özelliği hakimolup tarımsal alanda da ağırlıklı olarak; Hububat (buğday-arpa), bakliyat (nohut, yeşil mercimek, fiğ, fasulye) ve şeker pancarı üretiminin öne çıktığını görmekteyiz.
Hayvancılık konusunda ise küçük ve büyükbaş hayvancılık Yozgat tarihi boyunca çok önemli yer almıştır. Coğrafi olarak Yozgat’a bakıldığı zaman 2 ayrı özellik görülmektedir. Birincisi dağ Yozgat,ikincisi ise ova Yozgat… Bunun da sınırı batıda Ankara ili sınırımızı ayıran Delice köprüsü ile başlar doğuda Sivas Yıldızeli’de biter. Ankara Sivas karayolu Ova Yozgat ile dağ Yozgat’ı fiilen birbirinden ayırır. 642 parça köyümüzün yaklaşık yarısı dağ ve orman köyü olması verimsiz, susuz arazilerimiz mevcuttur Yozgat’ın toplam yüzölçümü 1.412.300 hektardır. Ancak 750.000 hektarı sulanabilir olmasına rağmen ancak 150 bin hektarı sulanabilmekte 600 bin hektar alanda su olmasına rağmen sulanamamaktadır. Yozgatlı, “1923 den 2007’ye kadar neden bu alansulanmadı?”“Neden gelir artıracak imkanlarakavuşamadık?”“Hayvancılığımız neden öldü?” diye sorgulamıyor ve bu imkanları yaratacak siyasi önderleri neden çıkartamıyor?
Kalkınmada öncelik, birey olarak insanların arzusu ile başlar. Örgütlü toplumla üretim gerçekleştirebilir. Bu da ancak akıl, para ve iyi organizasyonla yapılabilir. Yozgat’ta buğday vearpa ekilir. Ova köyümüzAşağı İhsangazi’de 20-25 Haziran’da hasat başlar. Hemen yakınında AygarDağı’nın başındaki Beserek Köyü’nde ise hasat Ağustos başında gerçekleşir. Bu iki köy arasında 30 km ancak vardır. Fakat biri ova diğeri ise dağ köyüdür. Birinin denizden yüksekliği 650 – 700 metre iken diğerinin bin 700 metredir.
Yozgat’ın ortalama bin 300 metre yükseklikte bulunması ve 304 köyümüzün dağlık ormanlık kesimde olması en büyük dezavantajımızdır. Bu durumu avantaja çevirebilecek planlamalar ve çalışmalar yapmamız gerekmektedir.
700 bin insanın yaşadığı Yozgat’ta ortalama milli gelir 1000 $’dır. Bu Yozgat ortalamasıdır. Yozgat’ın genelinde incelediğimiz zaman çok daha kötü neticeler çıkmaktadır.
Boğazlayan’a bağlı Yamaçlı kasabası için 1000 USD $ olan milli gelir, Kadışehri Yavuhasan’da 500-700 USD $ ye düşmektedir. Bunun nedeni de sulu tarıma geçilmemiş olunmasıdır.
Yozgat ekonomisi “İKİYAĞMURUN AÇI, ÜÇÜNCÜ YAĞMURUN TOKUDUR”
Bu deyiş Yozgat’ın ekonomik özetidir. Gerçi küresel ısınma sonucu iki yağmurda yağmamakta.Ama yaradan mülkünü boş bırakmaz. İnşallah yakında iyi yağışlar alırız da köylümüz, çiftçimiz rahatlar. Yoksa tüm Türkiye 2007 yılında Siyasal sıkıntının yanı sıra daha kötü ekonomik sıkıntı yaşayabilir. Benim Allah’tan temennim budur. “Allah’ım bol kar ve yağmur talep ediyoruz. Duy aciz kullarını rahmetini esirgeme bizden”
Yozgat Sebze meyve ekimi, yazın kısa olması, yılda 120-130 gün güneşli geçmesi ve ortalama sıcaklık değerlerinin 25-30 derece olması… Sebze meyve üretiminde Türkiye ortalaması %5 olmasına karşın Yozgat ta bu rakam %0,026 gibi çok düşük düzeydedir. Yozgat ta güzel bir deyim vardır, “YETTİ BİTTİ” haziran başında sebze dikilir ağustos sonunda kıra vurur biter. Bunda iklimin soğuk yağışsız olması kadar köylerde yaşayan insanlarımızın da sebze meyve yetiştirme gibi bir kültürümüzün olmaması bu konuda eğitimsiz olmamız ve maalesef tembelliğimizle de direk ilgilidir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.