Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlıkta iyiyiz Ama! (II)

Bu haberin fotoğrafı yok

Sağlık konusunda bu ikinci yazım olacak, üst üste iki yazı kaleme almanın birinci sebebi İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin’in gazetecilerle bir araya gelerek, sağlık kuruluşlarının yıl içindeki çalışmalarını detaylı bir şekilde paylaşmış olması, devamında da demografik verilere göre İl nüfusunun detaylandırılmasına göre sağlık kuruluşlarından vatandaşa yansıyan hizmetlerdir.
Önceki yazımın sonunu İl Müdürü Şahin’den alıntılayarak, yapılan sunumun detaylarından da kısaca bilgilerle şöyle bağlamıştım;
Yozgat, demografik verilere göre, 0-14 yaş grubunda 77 bin 418 çocuk nüfusu, 15-49 yaş grubunda 99 bin 548 kadın nüfusu, 65 yaş ve üzerinde 62 bin 65 nüfus bulunduğunu bildirdi. İl Müdürü Şahin, 80 yaş ve üzeri nüfusun 11 bin 436 kişi bulunmaktadır.
Yozgat’ta uzman hekim sayısında 2024 yılında yüz bin kişiye 55 uzman hekim düştü. Tescilli yatak sayımız bin 88, fiili yatak sayımız ise bin 20’dir. Yatak doluluk oranımız yüzde 39, hasta yatış oranımız ise yüzde 2’dir. Üniversite hastanemizde ise tescilli ve fiili yatak sayımız 210 olup, yatak doluluk oranı yüzde 54’tür.
Yozgat’ta acil muayene oranının yüzde 38, doğum verilerine bakıldığında 2024 yılında toplam doğum sayımız 3 bin 109’dur. Sezeryan doğum oranımız yüzde 47’dir. Primer sezeryan oranı ise yüzde 19’dur.
2024 yılının ilk 8 ayında toplam 506 il dışı sevk gerçekleşti. Sevklerin büyük kısmı çocuk cerrahisi, çocuk yan dal, akut inme hastalıklarıdır. Tıbbi ekipman eksikliği ve uzmanlık gerektiren tedavi ihtiyaçları nedeniyle gerçekleşmiştir.
Nüfus hareketlerindeki yaş gruplarına bakıldığında ve sağlık teşkilatının detayları incelendiğinde yapılsal olarak bina ve tesis bakımından fiziki yapıların yeterli olduğunu paylaşılan verilerden görmekteyiz. Ancak Yozgat’ta uzman hekim sayısında 2024 yılında yüz bin kişiye 55 uzman hekim düşmesi ve aynı yılın ilk 8 aylık döneminde toplam 506 il dışı sevk, bu sevklerin ise büyük kısmının çocuk cerrahisi, çocuk yan dal, akut inme hastalıklarına bağlı tıbbi ekipman eksikliği ve uzmanlık gerektiren tedavi ihtiyaçları nedeniyle gerçekleşmiş olması şu anlama gelmektedir.
Sağlık Bakanlığı Yozgat’a yıl içinde defaatle ihtiyaç duyulan ve eksik olan kadrolara atama yapmasına karşın, kent olarak halen bahsi geçen branşlarla yeterli doktor olmamasından kaynaklanmıştır.
Sonuç olarak 2024 yılındaki il dışı sevkleri dikkate alarak, İl yöneticilerinin 2025 yılında ihtiyaç duyulan doktor sayısını artırması gerekmektedir. Dolayısı ile başka türlü il dışı sevklerin önüne geçmek mümkün olayacaktır.

Reklamı Geç