""

Sargın: Okumak en önemli ve etkin öğrenme yoludur « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 09:04

Sargın: Okumak en önemli ve etkin öğrenme yoludur

Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Sargın, İnsanların okuyarak olayların ve varlıkların iç yüzünü daha iyi öğrendiğini belirterek, okumanın en önemli ve etkin öğrenme yolu olduğunu söyledi.

Sargın: Okumak en önemli  ve etkin öğrenme yoludur
Son Güncelleme :

28 Mart 2017 - 7:00

Kütüphaneler Haftası nedeniyle kitap okumanın önemini dile getiren Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Sargın, “ Okumak, insan için en önemli ve en etkili öğrenme yoludur. İnsanlar, okuyarak olayların ve varlıkların iç yüzünü öğrenirler. Aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları doğru yorumlama yeteneği kazanırlar.Kitap bir medeniyet ölçüsüdür. Bir ülkede basılan kitapların muhtevası, türleri, adedi, kitap dağıtım sistemi, alış miktarı o ülkenin uygarlık düzeyini gösterir. Medeniyetin kaynağı olan kültür, bilgiye dayanır. Bilginin kaynağı ise kitaptır. Kitap okudukça kainatın büyük bir insan, insanın küçük bir kainat olduğunu anlarız.
Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırabilmek için, öncelikle anne-babaların iyi örnek olmaları, düzenli bir şekilde kitap okumaları gerektiğini kaydeden Sargın, “Okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması çok önemli bir husustur. Çocuğun ruh dünyasını da olumlu etkileyip, bilgili ve kültürlü yetişmesini sağlayacak kitapları okumaları sağlanmalıdır. Dünya klasiklerinden ilmi, dini içerikli doyurucu kitapların tercih edilmesi- okunması tavsiye edilmektedir. Kendi çocuklarımıza ve yakınlarımıza, okuyup beğendiğimiz eserlerden tavsiye etmeliyiz. Bizzatihi kendimiz kitap okuma hususunda güzel bir örnek olmalıyız.Kitap okumak insanın ufkunu açar. Bilgi ve birikimini arttıracağı için belirli bir bilincin, şuurun kazanılmasını sağlar. Olayları doğru analiz edip, mukayeseli bir şekilde sonuçlandırma yeteneği kazandırır.Kitaplar sayesinde bilgi kapasitemiz artar, yaşama dair bilgi ve kültürümüz gelişir. Kitap okurken, düşünmeye vaktimiz vardır. Düşünerek bilgiyi özümsersiniz ve tekrar bilgiye geri dönebiliriz.
Kitap okumak ile matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi bir çok dalda daha başarılı oluruz. Bunun sebebi, kapsamlı düşünce yeteneğinin kazanılmasıdır. Yani kitap okuyarak, düşünme yeteneğimizi, yorum yapma gücünü kazanırız. Hızlı okuma ve hızlı anlama yeteneğimizi geliştiririz.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.