""

Sıcak havalarda ishale dikkat « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 05:24

Sıcak havalarda ishale dikkat

Uzmanlar, İshalin yirmidört saatte, üçten fazla dışkılama veya anne sütü alan bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılaması şeklinde görüldüğünü belirterek özellikle sıcak havalarda ishale dikkat edilmesi gerektiğini belirttiler.

Sıcak havalarda ishale dikkat
Son Güncelleme :

08 Ağustos 2017 - 7:00

Dünyada her yıl, beş yaşın altındaki yaklaşık 2,2 milyon çocuğun ishal nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydeden Uzmanlar, ishale karşı şu uyarılarda bulundu: “ İshale bağlı ölümler sıklıkla su ve mineral kaybından kaynaklanmaktadır. Ayrıca beslenme durumunun iyi olmaması ishal ve ishale bağlı ölüm riskini arttırmaktadır. İshalle birlikte çocuklarda kusma, karın ağrısı ateş de görülüyorsa zaman kaybetmeden bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Uzun süre bekletilmiş besinler, uygun şekilde hazırlanmamış konserveler, iyi pişirilmemiş besinler, kaynağı belli olmayan içme suları içerisinde mikropları barındırır ve ishale neden olabilir. Bunların dışında özellikle çocuklarda; barsak enfeksiyonları (virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar), gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara karşı hassasiyet (alerji), gereğinden fazla meyve ve meyve suyu (özellikle elma ve üzüm) tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalar, antibiyotik tedavisi, üst/alt solunum yolu enfeksiyonları, doğuştan metabolik hastalıklar da ishale yol açmaktadır”
İSHAL OLAN BEBEĞE DOKTOR ONAYI
OLMADAN İLAÇ
VERİLMEZ
İshal olan bebeğe doktor onayı olmadan antibiyotik ya da diğer ilaçların verilmemesi gerektiğini ifade eden Uzmanlar, “Küçük çocuklarda ishal özellikle kusma varlığında büyük su kayıplarına yol açar, yeterli su verilmediği takdirde öldürücü olabilir. Bu yüzden kusması olan çocuklara bol bol su içirilmesi gerekir. Ayrıca ek olarak yağsız çorba, pirinç suyu ve seyreltilmiş sütle hazırlanmış muhallebi, ayran, elma suyu gibi sıvılar susuzluğu önlemek, aynı zamanda kalori ihtiyacını karşılamak için verilebilir. Altı aylıktan küçük ve henüz ek gıdaya başlanmamış bebeklerde emzirme sıklaştırılır. Bebek aldığı takdirde aralıklı kaynatılmış ılık su verilebilir” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.