""

Sigaradan her yıl 100 Bin kişi hayatını kaybediyor « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 20:00

Sigaradan her yıl 100 Bin kişi hayatını kaybediyor

Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Akif Karaarslan, dünyada her yıl 4 milyon insanın sigaradan dolayı hayatını kaybettiğini belirterek, Türkiye’de ise her yıl 100 Bin kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Sigaradan her yıl 100 Bin kişi hayatını kaybediyor
Son Güncelleme :

10 Şubat 2017 - 9:09

İl Halk Sağlığı Müdürü M. Akif Karaarslan, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın verdiği zararlara dikkat çekti.
Dr. Karaarslan, şunları kaydetti: “
Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından olan sigara kullanımının insan sağlığı üzerinde doğrudan ve dolaylı olarak birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Sigaranın sebep olduğu en önemli hastalıların başında akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve diğer kanser türleri gelmektedir. Dünyada her yıl 4 milyon, ülkemizde ise 100 Bin insan sigaradan hayatını kaybetmektedir. Sigara içenlerde kanserden ölüm oranı içmeyenlere göre 15-25 kat daha fazladır. Hatta yapılan araştırmalarda, içilen her bir sigaranın insan ömründen 1-2 dakika çaldığı hesaplanmıştır.”
SİGARA İÇİLEN
ORTAMDA
BULUNMAK PASİF
İÇİCİLİK OLUR
Sigara içilen ortamda bulunulmaması gerektiğini vurgulayan Karaarslan, “Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmak da, aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara hemen aynı oranlarda yol açabilmektedir. Kapalı alanlarda ve toplu yaşam alanlarında tütün ve tütün ürünlerinin içildiğinin tespit edilmesi halinde vatandaşlarımız Bakanlığımızın “184” numaralı telefonuna ihbarda bulunabilirler.”dedi.
9 ŞUBAT TARİHİ
SİGARADAN
KURTULMAK İÇİN BİR BAŞLANGIÇ
OLSUN
“9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir.” Diyen Karaarslan, “Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu durumda en yakın Sigara Bırakma Polikliniğine müracaat edilerek veya Bakanlığımızın “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı” aranarak destek istenmelidir. Toplumumuzun ve yarınlarımızın teminatı olan çocuklar ve gençlerimizi tütün ürünlerinin zararlarından korumak için tütün ve tütün ürünleri ile mücadele çalışmaları kararlı bir şekilde devam etmektedir. 17 Tütün Denetim Ekibimizle il merkezi ve ilçelerde tütün ve tütün ürünleri ile ilgili denetimlerimiz etkin bir şekilde sürdürülmektedir.
Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde sizi sigarayı bırakmaya davet ediyor, sigarasız bir hayat ve sağlıklı bir yaşam diliyoruz.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.