Yozgat’ta Soya Fasulyesi ekiliş ve üretimini konusunda çiftçileri bilgilendirmek ve hayvancılıkta yem katkısı olarak kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla Soya Demonstrasyon ekimi yapıldı.
Yozgat Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Soya fasulyesi besin değeri çok yüksek olan bir bitkidir. Soya tohumlarında % 40-45 oranında protein, % 18-20 oranında da yağ bulunur. Dünya’da en fazla üretilen ve tüketilen yağ soya yağı, yem sanayisinde en fazla kullanılan hammadde ise soya küspesidir. Bu özellikleriyle soya fasulyesi üretiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bu demonstrasyonlarda Bakanlığımıza bağlı Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirmiş olduğu Çetinbey çeşidi ile ekim yapılmış olup tohumluk Araştırma Enstitüsünden temin edilmiştir.
Demonstrasyonlar Merkez İlçemize bağlı İnceçayır Köyü ve Yerköy İlçemize bağlı Derebağ köylerindeki 7’şer dekar alanlarda uygulanmaktadır.
İlimizin ekolojik şartları yönünden yazlık olarak ekime uygun olan soyanın ekimindeki bir diğer amacımız İlimizin değişik rakım ve ekolojik şartlarında yetişebileceğini çiftçilerimize göstermektir.İldeki çiftçiler tarafından ekiliş ve üretiminin yapılması ile çiftçimize alternatif ürün sağlanacak ve son yıllarda üretimi düşen soya ürünün İlimizde yetiştirilmesi ile bu konuda öncülük edilecektir”