""

Spor Meslek Lisesi Hikayesi « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 22:41

Spor Meslek Lisesi Hikayesi

Spor Meslek Lisesi Hikayesi
Son Güncelleme :

01 Şubat 2024 - 17:18

Spor Meslek Lisesi Hikayesi

Yozgat Spor Meslek Lisesi 2022 yılında kuruluşu gerçekleştirilen bir yatırımdır.

Gazetemizde konuyu gündeme getirmemiz üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü bakanlıktan talep etmiş, bakanlık da Yozgat’ta Spor Meslek Lisesi kurulmasını onaylamıştı.

Okulun, eski adıyla İstiklal Lisesi yeni adıyla Şehit Durmuş Delibaşı Anadolu Lisesi bünyesinde sığıntı olarak açılımı gerçekleştirildi.

Öncelikle belirtmek isterim ki; Yozgat’ta bir spor meslek lisesi var ise bundaki en büyük pay Yeniufuk Gazetesi’ne aittir.

Yeniufuk Gazetesi’nin, Yozgat için kafa yoran, şehrin kalkınmasına nasıl destek verebiliriz ve bu şehrin potansiyelini artı değer üretmek için nasıl kullanırız anlayışı ile hareket ederek, kurumsal birikimini bu şehre sunması nedeniyle gerçekleşmiş bir yatırımdır.

Ancak, bürokrasimizdeki klasik anlayış üzere; günü kurtarmak, becerikli görünmek ve sonraki talepleri için referans oluşturmak adına alelacele, araştırmadan, incelemeden, bir spor meslek lisesinin nasıl olması gerektiğini bilmeden ve bu okulun şehre katkısını iyi analiz etmeden, plansız şekilde alınmış bir karardır.

Bu kararın neticesinde, Yozgat bir spor meslek lisesine sahip olmuştur, bu kararı alanlar bununla övünmüştür ama ortaya gerçeği ile kıyasladığınızda, kopyasının kopyası dahi olamayacak kadar kötü bir sonuç çıkmıştır.

Yozgat’ta bir spor lisesi kurulacak ise; bu okul Yozgat’ın spor ve spor turizmi kenti olmasına katkı sunacak şekilde planlanmalıdır. Bozok Üniversitesi’nin Spor Fakültesi göz ardı edilmeden bir birine entegre şekilde tesisleşme sağlanmalıdır. Bu tesislerin doğru yerde doğru planlaması ile spor eğitiminin kalitesi artırılıp, Yozgat gençliğinin spor üzerinden nitelikli bir hayat sürebilme imkanı oluşturulmalı, okullar ve tesisler Yozgat’ı bir Spor Turizmi merkezi yapmanın alt yapısını teşkil etmelidir.

Nihayi hedefimiz Yozgat’ı spor ve spor turizmi merkezi yapmak, Spor Lisesi’ni ve Spor Fakültesi’ni bir sporcu merkezi yapmak olmalıdır.

Hedefi doğru koyduğumuzda, hedefe giden yolda adım adım planlamaları yapmalı ve kurumlar arası iş birliği ile de gerçekleştirilmelidir.

İl özel İdaresi, Yozgat Belediyesi, Bozok Üniversitesi, Milli Eğitim, Turizm ve Gençlik Spor Bakanlıkları işbirliği ile bu hedefi gerçekleştirmek mümkündür. Bu işbirliği aynı zamanda, proje maliyetlerindeki yükün paylaşılması, kurumsal bilgi ve beceri birikimlerinin bu projeye yansıması ile azami faydayı üretecek kurgunun gerçekleştirilmesini de sağlayacaktır.

Bugün dönemin Milli Eğitim ve Valilik bürokrasisinin yaptığı hatayı yeniden yapmaya hiç ama hiç ihtiyacımız yoktur.

Yozgat’ın herhangi bir yerinde bir okulu var etmek tek başına bir anlam taşımamaktadır. Bir bütünün parçası olmak zorunluluğu vardır.

Bu minvalde sayın valinin açıklaması kıymetli olmakla beraber, Spor Lisesi için yapacakları çalışmanın Yozgat için bir fayda üretmeyecek şekilde gerçekleşmesi olasılığı da vardır.

Bu yazımız da önceki bürokratlarımıza anlatamadığımız bu gerçekliği, belki bugün anlayan birisi çıkar da Yozgat’ın, Yozgatlının geleceği için gerçekten doğru bir şey yapar kaygısıyla bir hatırlatmadır.

Evet Spor Meslek Lisesi’ne Yozgat’ın ve Yozgat gençliğinin ihtiyacı vardır.

Ama Yozgat’ı bir sporcu fabrikası ve Spor Turizmi kenti yapacak bir kurgunun parçası olarak bunu düşünmeyecek ve ona göre şekillendirmeyecekseniz, lütfen bırakın olduğu gibi kalsın.

Zira, sizin yanlışlarınızı düzeltmenin maliyeti, her geçen gün artmakta, Yozgat plansız, uzun yıllara yayılmış fayda üretmeyen ve Yozgat’lıya gelecek, şehre ekonomik ve sosyal katkı, bir gelişim vizyonu sunmayan onlarca yatırımla tarumar edilmektedir.

Korkumuz ve temennimiz seçim döneminde söylenmiş bir söz olarak kalmaması ve bürokrasinin kısa dönemde bir şeyler yaparak göze girme hevesiyle bu potansiyeli ve fırsatı heba etmemesidir.

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.