""

“Tarım ve çiftçi can çekişiyor” « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 07:56

“Tarım ve çiftçi can çekişiyor”

DSP Yozgat İl Başkanı Nevzat Uçar, yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında çiftçinin zor durumda olduğunu, girdi maliyetlerinde yaşanan zamlarla birlikte artık ürün ekemeyecek duruma geldiğini ifade etti.

“Tarım ve çiftçi can çekişiyor”
Son Güncelleme :

21 Eylül 2021 - 17:56

DSP Yozgat İl Başkanı Nevzat Uçar yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “ Zaman zaman vatandaşlarımızla, çiftçilerimizle, esnafımızla bir araya geliyoruz. Çiftçiler artan maliyetler karşısında ürettiği ürünün para etmemesinden yakınıyor. Mazota, gübreye, tohuma gelen zamlar çiftçiliği artık yapılamayacak duruma getirmiş durumda. Kuraklık desteği açıklandı. Dekar başına 30 liradan başlayıp 100 liraya kadar destek verileceği söyleniyor. Köylü, “Açıklanan bu destek harcadığım taban gübresi masrafını bile karşılamaz” diyor. İktidar ise bambaşka bir tablo çiziyor.
AKP iktidarı döneminde çöken tarım politikaları ekonomik darboğazla beraber halkın da dikkatini çekmeye başladı. Halkımız yıllardan beri söyleyip anlatamadıklarımızı ne yazık ki bugün yaşayarak anlıyor.
Başta pazar fiyatlarındaki fahiş artışlar olmak üzere tarım politikalarının çöktüğünü resmi veriler dahi ortaya koyuyor. AKP, tarım sorununu kabul etmekle beraber tarım kesimini toparlamaya ilişkin henüz ortaya bir program koyabilmiş değil.
Çiftçinin tarım desteklerinden yararlanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olması gerekiyor. Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 2003 yılında 2,8 milyon iken, 2010 yılında 2,3 milyona ve 2017 yılında 2,1 milyona geriledi. Diğer bir deyişle, bu süre zarfında yaklaşık 700 bin çiftçi son derece yetersiz olan tarım desteğini bile almaktan vazgeçmiş.
Kazanamayan çiftçi üretimden çekiliyor. Son 15 yılda tahıl ve diğer bitkiler ekilen tarım alanı 2,4 milyon hektar gerilerken, sebze ekilen alanlar 132 bin hektar küçüldü.
İktidar çiftçinin sesine kulak vermek zorunda. Eğer iktidar istikrarlı bir tarım politikası ortaya koyamazsa önümüzdeki günler, aylar ve yıllar daha da sıkıntılı şekilde geçecek.”/ Cemil MERMERTAŞ

EN ÇOK KAZANANLAR


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/yeniufuk/domains/yeniufukgazetesi.com.tr/public_html/wp-content/themes/theHaberV6/dosyalar/moduller/sag-borsa.php on line 15

EN ÇOK KAYBEDENLER


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/yeniufuk/domains/yeniufukgazetesi.com.tr/public_html/wp-content/themes/theHaberV6/dosyalar/moduller/sag-borsa.php on line 31

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/yeniufuk/domains/yeniufukgazetesi.com.tr/public_html/wp-content/themes/theHaberV6/dosyalar/moduller/sag-borsa.php on line 49

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN