""

Tarımda maliyet yarı yarıya arttı « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 05:18

Tarımda maliyet yarı yarıya arttı

Artan döviz fiyatları ve Türk Lirasındaki değer kaybı, tarımda maliyetleri tarihi zirvelere çıkardı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımda maliyetler neredeyse yarı yarıya arttı.

Tarımda maliyet yarı yarıya arttı
Son Güncelleme :

22 Mayıs 2024 - 17:10

Türk Lirasının hızla değer kaybetmesi ve döviz kurlarındaki yükseliş, tarım sektöründe her kaleme art arda zam gelmesine neden oldu. Bu durum, tarım gibi stratejik bir sektörde maliyetlerin artmasına yol açtı.
TÜİK’in Mart ayına dair Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerine göre, Tarım-GFE 2024 yılının Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,16 arttı. Aralık ayına göre ise yüzde 12,67’lik bir artış görüldü. Bu verilere göre son bir yılda ise yüzde 49,93’lük bir artış yaşandı.
Ana gruplarda da artışlar dikkat çekti. Tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,81, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 46,74 oranında arttı. Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 3,35, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 72,55 oranında yükseldi.
Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 165,31 ile veteriner harcamaları olurken, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup ise yüzde 7,04 ile tohum ve dikim materyali oldu./Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.