""

TARIMIN ADRESİ YOZGAT’TA SEKTÖR SORUNLU « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 12:08

TARIMIN ADRESİ YOZGAT’TA SEKTÖR SORUNLU

TARIMIN ADRESİ YOZGAT’TA SEKTÖR SORUNLU
Son Güncelleme :

01 Haziran 2017 - 7:00

 

Türkiye’de toplam işlenen tarım alanı 20 milyon 578 bin 638 hektar olarak açıklanmıştı yıllar önce bu rakamı veren Türkiye İstatistik Kurumu Diyarbakır Bölge Müdürü Mehmet Salih Uras, bugün yeni bir açıklama yapmış olsa farklı bir değerlendirme çıkacağını zannetmiyorum.

En fazla işlenen tarım alanına sahip ilin Konya olduğunu belirten Uras, bölge müdürlüklerine bağlı Şanlıurfa’nın iller sıralamasında 3. sırada, Diyarbakır’ın ise 7. sırada yer aldığını söyledi.

TÜİK verilerine göre, Konya 1 milyon 863 bin 264 hektar toplam işlenen tarım alanıyla ilk sırada yer alırken, Konya’yı 1 milyon 171 bin 486 hektar ile Ankara, 1 milyon 105 bin 111 hektar ile Şanlıurfa izledi.

Bir soru ile sürdürelim sohbeti.

Peki, Yozgat’ın durumu nedir?

Sivas 793 bin 882,

Yozgat 592 bin 809, 

Kayseri 589 bin 787,

Rakamlara bakıldığında Yozgat tarım dışında akla gelen birçok hususta olduğu gibi bu alanda da Sivas ile Kayseri arasına sıkışmış bir durumdadır.

Öncelikle şu hususun altını özellikle çizmek gerekir; Yozgat işlenebilen sahip olduğu bu arazileri daha verimli şekilde kullanabilse, küçümsenmeyecek miktarda ciddi arazi potansiyeline sahiptir.

TUİK açıklamasının ardından basit şekilde yaptığım bir araştırmada; gerek Valilik gerekse İl Tarım Müdürlüğü resmi sitesinde çok detaylı olmasa da şu bilgiler yer almaktadır.

Ürün çeşitliliği bakımından, tarla arazisi alanında hububat, bakliyat, sanayi bitkileri, yem bitkileri, yağlı tohumlar ve nadas alanı olmak üzere arazi yapısının yüzde 56’lık kısmı kullanılmaktadır.

Bağ, bahçe arazi olarak kullanılan toplam miktar yüzde 1’dir. Çayır ve mera alanları yüzde 21, orman alanı ise yüzde 22’dir.

Lakin merkez dahil 14 ilçe, 30’un üzerinde belde olmak kaydıyla 600’den fazla köy sayısına sahip olan Yozgat, her ne kadar tarım ve hayvancılık alanında söz sahibi bir kent olduğu iddia edilse de, bu iddianın temelinin sağlam mı, değil mi? rakamlar incelendiğinde ortaya çıkacaktır.

Çünkü Yozgat’ta bin dönüm araziyi satsan bu paraya Adana veya Antalya bölgesinde 10 dönüm arazi dahi almaya yetmez.

Hâlbuki toprak aynı toprak fakat değerlendirme bakımından verdiğim örnek hangisinin daha kıymetli olduğunu ortaya koymaktadır.

Zira Yozgat’ta tarım ve hayvancılık hem teknolojik bakımdan hem de verimlilik bakımından çok geridedir.

Dolayısıyla örnek olarak verdiğim illerde yılda birden fazla mahsul kaldırılırken, burada her yıl ancak bir ya da birkaç ürün elde edilebilmektedir.

Yozgat tarım ve hayvancılık alanında her ne kadar büyük toprak parçasına sahip olsa da, üretim konusunda gerekli alt yapı olmadığı için ürün çeşitliliğinde sorun yaşanmaktadır.

Fakat tarım ve hayvancılığın gelişmesi için köylünün ve çiftçinin bir taraftan desteklenmesi sağlanırken, bir taraftan da yakın takibe alınarak, gerekli olan eğitimlerin verilmek suretiyle bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak Yozgat sulu tarım alanları bakımından da oldukça yetersiz bir toprak bütünlüğüne sahip kentlerin başında gelmektedir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.