Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarlada 5, markette 15 lira

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta soğan hasadına başlanırken, tarlada 5 liradan satılan kuru soğanın fiyatı marketlerdeki tezgahlarda 15 liradan satışa sunuluyor. İhracatın kapalı olmasından dolayı tarlada kuru sağan maliyetinin altında satılırken, ürün markette 15 liraya satışı yapılıyor.

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden

Üretici Ersan Üngör, ihracatın kapalı olmasından dolayı fiyatlar 5 liraya kadar düştüğünü, alıcısının da zor olduğunu, maliyetinin 5 liranın üzerinde olduğunu söyledi.
Aydıncık ilçesini kapsayan Kümbet Ovası bölgesinde soğan ve patates hasadı için Güneydoğu’dan gelen mevsimlik tarım işçileri tarlalara girdi. Yaklaşık 4 bin 300 dekar alanda 7 çeşit soğan üretiminin yapıldığı bölgede ihracatın kapalı olmasından dolayı üreticiler maliyetine ürünlerini satmak zorunda kalıyorlar.
Ürteci Ersan Üngör, ‘’Fiyatlarımızda ciddi bir şekilde iniş var. İhracatın açılmasını talep ediyoruz, yetkililerimizden. Açılırsa çok büyük memnun oluruz. Fiyatlar 5 liraya kadar düştü, alıcısı da biraz zor. Maliyeti çok yüksek, 5 liranın üstünde. Üretim her seneki ile aynı, üretim değişmedi. Ekim gücü de kalmadı vatandaşta. Ama genelde zorluyoruz, mücadelemizi veriyoruz. Bu ürünleri kısmet olursa müşterilerimize gidecek, kim talep ederse oraya gidecek. Talep şu anda yok, biz özellikle yurtdışını bekliyoruz. Yoksa bizim malımız çöpe dökülür. Sulama sorunu dekardan alınan verimin düşmesine, bunun da maliyetlerin yükselmesine neden oluyor. Sulama sorununun biran öce çözülmesi gerekiyor. Memleketimizin bir de su sorunu var. Başkanımıza da buradan kendisine iletiyorum; verim alamıyoruz yani umduğumuz tonajları bulamıyoruz, gününde sulayamıyoruz. Çekerek Irmağından veya ayrı imkanlarla bir göletimizden suyun gelmesini bekliyoruz. Bu soğanı ben detaylıca sulayamadım. Verim çok düşük, sulayamadığımızdan dolayı. Burada soğan sıraları daha sık olması lazımdı ama sulayamadığımız için verim alamıyoruz. Bu borularla geliyor sondalardan. Maliyetlerimizi çok yükseltiyor mazotla. Zaten elektrikli sulamayı kuramıyorum, imkan meselesinden, sularımızın kısıtlı olduğundan dolayı. Devlet yetkililerimize sesleniyoruz; Aydıncık Kümbet ovasının Çekerek barajından suyunun gelmesini talep ediyoruz. Şu anda maliyetlerimiz çok yüksek. Soğan sökümü için 150 kişi çalıştırıyoruz. Satışlarımız çok zor. Kilogramı tarlada 5 lira ve alıcı bulunamıyor. Piyasada soğanın kilogramı daha yüksek, üretici şu an memnun değil. İhracatın açılmasını bekliyoruz ancak bizi ihracat kurtarır. Susuzluktan dolayı verim düştü. Su kaynaklarımız kısıtlı, istediğimiz verimi alamıyoruz, 10 dönüm alandan 3 ton ürün bekliyoruz’’ dedi.

 
Diyarbakır’dan gelen mevsimlik işçi Cihan Kıran “Üniversiteden mezun oldum, atanmayı bekliyorum, polislik sınavına girdim sonuçlanmasını bekliyorum. Boş zamanlarımızda da buralara gelip mevsimlik işçi olarak çalışıyorum. Patates topluyoruz, soğan söküyoruz. Bu güneşin altında çok zor oluyor. Yevmiyeler piyasa şartlarına göre çok düşük, biraz daha artırılmasını bekliyoruz. Buradan kazandığımız sadece karnımızı doyurmaya yetiyor” diye konuştu. Haber Merkezi

Reklamı Geç