""

Taş kırma makinesi ile atıl tarım arazileri değerlendirilecek « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 05:17

Taş kırma makinesi ile atıl tarım arazileri değerlendirilecek

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından KOP TEYAP Mali Destek kapsamında yürütülen “Taşları Kırıyoruz Doğrudan Ekiyoruz” projesi ile alınan taş kırma makinesi ile ilde atıl durumdaki taşlı arazilerin değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Taş kırma makinesi ile atıl tarım arazileri değerlendirilecek
Son Güncelleme :

23 Ekim 2018 - 11:12

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından KOP TEYAP Mali Destek kapsamında yürütülen “Taşları Kırıyoruz Doğrudan Ekiyoruz” projesi ile alınan taş kırma makinesi ile ilde atıl durumdaki taşlı arazilerin değerlendirilmesi amaçlanıyor.
Yozgat Tarım ve Orman Müdürü Ziyaattin Özdemir, ekonomisinin yüzde 80’ni tarım ve hayvancılığa dayalı olan Yozgat’ta taşlı kullanılmayan arazilerin değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması için KOP TEYAP Mali Destek kapsamında yürütülen “Taşları Kırıyoruz Doğrudan Ekiyoruz” projesi ile 1 adet Taş Kırma Makinası, 1 adet Sap Parçalama Makinası ve 1 adet Dipkazan’ı Yozgat’a kazandırklarını söyledi.
Özdemir, “İlimizde çoğunlukla tarla tarımı yapılmakta olup, ürün çeşidi olarak genellikle buğday yetiştiriciliği yapılmaktadır. Arazilerimiz çoğunlukla geniş olup taşlı bir yapıya sahiptir. Taşlı ve kullanılmayan atıl durumda bulunan binlerce dönüm arazi bulunmaktadır. İlimizin geçim kaynağının en başında gelen tarım alanların bu şekilde boş kalmasıyla tarımsal faaliyetler azalmakta ve kırsalda yaşayan halkın geçim kaynağı azaltmaktadır. Ülkemiz ekonomisinin devamlılığı için de gerekli olan tarım alanlarının ıslah edilerek atıl durumdan kullanılabilir duruma getirilmesi şartı göz ardı edilemez. Taşlık alanlarda ekim yaparken ve hasat işlemleri sırasında kullanılan makinaların zarar görmesi de çiftçimiz için ayrı bir külfet oluşturmaktadır. Projemiz ile taşlık alanların atıl durumdan kurtarılmasıyla birlikte, bir önceki projemiz ile almış olduğumuz doğrudan ekim makinasının bu alanlarda kullanılması sağlanarak, bu alanlarda üretim sağlanacaktır.”dedi.
ATIL VAZİYETTEKİ TAŞLIK ARAZİLER İŞLENİR
HALE GELECEK
Atıl vaziyetteki taşlı arazilerin taş kırma makinesi ile yapılacak işlemlerin ardından işlenir hale geleceğini vurgulayan Özdemir, “İlimizdeki taşlık atıl durumdaki arazilerin tarım alanı olarak tekrar kullanıma açılması ve taşlık alanlarda toprak işleme ve hasat işlemlerinin daha uygun şartlarda yapılmasını sağlamak amacıyla çiftçimizde konuyla ilgili farkındalık uyandırmak, doğrudan ekim yöntemini yaygınlaştırmak adına taşlı toprakların değerlendirmesiyle ilgili eğitim ve makine ihtiyacını karşılamaktır. Bu kapsamda; 2017 KOP TEYAP Mali Destek kapsamında yürütülen “Taşları Kırıyoruz Doğrudan Ekiyoruz” projemizle İlimize, çiftçilerimizin kullanımına sunulmak üzere 1 adet Taş Kırma Makinası, 1 adet Sap Parçalama Makinası ve 1 adet Dipkazan kazandırılmış, tarla günleri ile çiftçilerimizin gösterimine sunulmuştur.”diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.