""

Tedavi edilmemiş dikkat eksikliği bağımlılık riskini artırır « Yeniufuk Gazetesi

23 Nisan 2024 - 10:05

Tedavi edilmemiş dikkat eksikliği bağımlılık riskini artırır

Yozgat Devlet Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Ümit Işık, tedavi edilmemiş dikkat eksikliğinin Hiperaktivite bozukluğu bağımlılık riskini artırdığını söyledi.

Tedavi edilmemiş dikkat  eksikliği bağımlılık riskini artırır
Son Güncelleme :

20 Aralık 2016 - 7:00

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Ümit Işık,Antalya’da 10. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresinde Sunum Yaptı”
Konuşmacı olarak yer aldığı panelde dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu ve bağımlılık isimli sunumunu yapan Işık,şunları kaydetti: “Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) okul çağı çocuklarının en sık görülen psikiyatrik bozukluğudur. Türkiye’deDEHB’nin okul çağı çocuklarındaki sıklığı yüzde 10 olup, 30 kişilik sınıfta 2-3 adet DEHB tanılı çocuk bulunabilmektedir. DEHB’ye sıklıkla başka tanılar da eşlik etmektedir. Eşlik eden en önemli bozukluklardan biri de madde bağımlılığıdır.Çocukluk çağında DEHB tanısı almış olan olguların yaşamın ilerleyen dönemlerinde sigara, alkol, esrar, eroin, kokain ve diğer maddelere bağımlılık geliştirme olasılıkları oldukça yüksektir. Tedavi edilmemiş DEHB, sigara bağımlılığı riskini 3 kat, diğer maddelerin bağımlılığını ise 2 kat arttırmaktadır.
Madde bağımlılığı için tedavi merkezlerine başvuran olgularında yüzde 25’inde DEHB bulunmaktadır. Yani her dört madde bağımlısından biri ek olarak DEHB tanısı almaktadır.Medyada çıkan yanlış haberler ve DEHB tedavisinde kullanılan bazı ilaçların kırmızı reçeteyle satılması nedeniyle ailelerin DEHB tedavisinde kullanılan ilaçlar nedeniyle çocuklarında bağımlılık gelişebileceği ile ilgili yersiz kaygıları olabilmektedir. Ancak yapılan çalışmalar DEHB tedavisinde kullanılan ilaçların bağımlılık riskinikesinlikle arttırmadığı hatta DEHB’nin erken dönemde tedavi edilmesinin bu çocuklarda gelişebilecek olan bağımlılık riskini yüzde 85 azalttığını ortaya koymaktadır.
DEHB ve madde bağımlılığı arasındaki bu belirgin ilişki, okul çağı çocuklarında DEHB’nin tanınmasının ve tedavi edilmesinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Unutulmamalıdır ki DEHB tedavisinde her olguya kendi gereksinimlerine uygun bütüncül bir tedavi uygulamak gerekmekte olup, DEHB biyolojik nedenli bir hastalık olduğu başlıca tedavisi ilaç tedavisidir”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.