""

Toprak İşlemesiz Tarım alanları çiftçiye gezdirildi « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 14:26

Toprak İşlemesiz Tarım alanları çiftçiye gezdirildi

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Korumalı (Toprak İşlemesiz) tarım ile ilgili çiftçileri bilgilendirmek amacıyla Yerköy ilçesinde Hamdi Türkan isimli çiftçiye ait toprak işlemesiz tarımı yapılan arazi çiftçilere gezdirilerek, bilgilendirildi.

Toprak İşlemesiz Tarım  alanları çiftçiye gezdirildi
Son Güncelleme :

20 Nisan 2017 - 8:55

Geziye İl Müdür Yardımcısı Özgür Memiş, Müdürlük teknik personelleri ile Boğazlıyan, Sarıkaya, Sorgun, Şefaatli ve Yerköy İlçelerinin değişik köylerinde büyük çapta çiftçilik 20 çiftçi katıldı.
Geziden önce çiftçilere Toprak İşlemesiz Tarımın özellikleri, faydaları ve uygulama alanları ile ilgili İl Müdürlük tarafından sunum yapıldı. Sunumdan sonra çiftçilerimize İl Müdürlüğümüzce Merkez Fakıbeyli ve Tayip köylerinde yapılan demonstrasyon alanları gezdirildi.
Daha sonra Yerköy’de 7 yıldır tüm arazilerini Korumalı (Toprak İşlemesiz) Tarım yoluyla eken çiftçilerden Hamdi Türkan, ektiği arazileri gezdirildi. Ektiği arazilerle ilgili olarak çiftçileri bilgi veren Türkan, şöyle konuştu: “7 yıldır arazilerimi toprak işlemesiz tarım yöntemiyle ekmekteyim. Pulluk ve kazayağını sattım hiç kullanmıyorum. Arazilerimi her sene ekmekteyim nadasa bırakmıyorum. Münavebe yani ekim nöbeti yoluyla hububat baklagil ve yem bitkileri gibi değişik ürünler ekmekteyim.
Görüldüğü üzere topraklarımızda organik madde ve verim yönüyle gözle görünür bir iyileşme oldu. Ayrıca verim olarak toprak işlemeli olarak ekilen arazilerden daha fazla verim almaktayım. Traktör ve tarım makinaları masraflarım düştü. En önemlisi de yakıttan tasarruf sağladık. Topraklarımı işlediğim dönemler göre mazot masrafım yüzde 90 oranında düştü. Rakam verecek olursak Toprak işlemeli olarak tarım yaptığım dönemlerde yıllık 5 bin litre mazot kullanırken toprak işlemesiz tarım yöntemiyle yıllık 500 Litre mazot kullanmaktayım. Bu ise maliyetin düşmesiyle kâr olarak yansımaktadır.”
Demonstrasyon alanları ile çiftçinin arazilerini birlikte gezen İl Müdür Yardımcısı Özgür Memiş ise
“Toprak işlemesiz tarım Amerika’da ve Avrupa’da uygulanan, son yıllarda ise Ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan bir sistemdir. Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bu sistemi yaygınlaştırmak amacıyla eğitim, yayım ve demonstrasyon faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu amaçla 3 ilçemizde demonstrasyonlar kurduk. Konya Ovası Kapsamında 1 proje hazırladık kabul edildi ve şuan uygulanmaktadır.Çiftçilerimizin Müdürlüğümüzün uyguladığı demonstrasyon tarlalarını ve Toprak İşlemesiz tarımı 7 yıldır uygulayan bir çiftçimizden görmelerinin daha yararlı olacağını düşündüğümüzden dolayı değişik İlçelerdeki önder çiftçilerimizi bu konuda bilinçlendirmek amacıyla böyle bir gezi düzenledik. Özellikle çiftçilerimiz açısında Toprak İşlemesiz Tarım uygulamalarını yerinde görmeleri sebebiyle çok faydalı olduğu kanaatindeyim.”diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.