""

Toprak işlemesiz tarım yaygınlaşıyor « Yeniufuk Gazetesi

3 Kasım 2024 - 12:26

Toprak işlemesiz tarım yaygınlaşıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Şefaatli İlçesi Akcami Köyünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Şefaatli İlçe Müdürlüğü ile koordineli olarak uygulanan Toprak İşlemesiz Tarım demonstrasyonunu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, İlçe Müdürü, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri, çiftçiler ve basın mensupları ile birlikte yerinde inceleyerek basına ve çiftçilere açıklamalarda bulundu.

Toprak işlemesiz tarım yaygınlaşıyor
Son Güncelleme :

31 Mayıs 2017 - 7:00

Daha ilk yıl uygulaması olmasına rağmen demonstrasyondaki başarıya ve Toprak İşlemesiz tarımın İlimizde uygulanabilir olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Ziyaattin Özdemir şunları söyledi; “Korumalı (Toprak İşlemesiz) Tarım Sistemlerinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında toprak işlemesiz tarımı çiftçilerimize uygulamalı olarak göstermek amacıyla 2014 yılından bu yana demonstrasyon çalışmaları yürütmekteyiz. Bu amaçla Merkez İlçemizde 2 köyde, Sarıkaya ilçemizde 1 köyde ve şuan üzerinde bulunduğumuz Şefaatli İlçemizin Akcami köyünde Toprak İşlemesiz tarım demonstrasyonları yapmaktayız. Önder çiftçimiz Mehmet Gülhan isimli çiftçimizin bu arazisinde geçen yıl yani 2016 üretim sezonunda buğday ekilmiş idi. Bu yıl yani 2017 üretim sezonunda anızın üzerine hiçbir toprak işlemesi yapmadan Anıza Doğrudan Ekim mibzeri kullanılarak İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerinin kontrolünde Macar Fiği ekimi yaptık. Toprak işlemesiz tarım toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Bu olur mu diyorlar bazı çiftçilerimiz. Ama bunun araştırması; Amerika, Avrupa ve Ülkemizdeki Araştırma Enstitülerinde yapılmıştır. Toprak işlemesiz tarım yapıldığında toprağın strüktürü dediğimiz yapısı bozulmamakta ve her şey doğal ortamına bırakılmakta, böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri ve toprağın su tutma kabiliyeti artmaktadır. Ayrıca toprak yüzeyi anız ve bitki artıkları ile kaplı olduğundan dolayı erozyon en az seviyeye inmektedir. Korumalı(Toprak işlemesiz) tarım uygulaması, girdi, zaman ve işgücünden tasarruf sağlayarak çiftçinin daha karlı üretim yapmasına imkân sağlayan toprağı ve bitkiyi koruyan, sürdürülebilir, uzun vadede toprakların iyileştirilmesine ve erozyon nedeniyle yok olmasının engellenmesine önemli katkı sağlayan bir sistemdir. Bu sayede anız yakmanın önüne geçilecek olup para, işgücü, zaman, yakıt, toprak canlıları, toprak suyu, yapısı ve besin maddeleri gibi unsurların da korunma ve tasarrufuna imkân sağlayacaktır. Burada bu yol üzerindeki araziyi seçmemizdeki amacımız çiftçilerimiz gelip geçerken uygulamamızı görmeleri ve kendi arazilerinde de uygulamalarıdır. Görüldüğü üzere Macar Fiğinin gelişimi gayet iyidir. Şimdi burada çiftçimiz bu arazide hiçbir toprak işlemesi yapmadan ekmesinden dolayı bir girdi tasarrufu sağladı. Araziyi nadasa bırakmadı bir gelir sağladı. Ayrıca Bakanlığımızın verdiği desteklerden Çatak kapsamında dekara 30 TL, Yem Bitkileri Desteğinden ise dekara 40 TL alacaktır. Bu nedenle Yozgat çiftçilerine bu sistemi öneriyoruz. Arazilerini boş bırakmasınlar. Toprak işlemesi yapmadan hem girdi tasarrufu sağlayacaklar hem çevreyi koruyacaklar hem de arazileri boş kalmayacak her yıl ürün alacaklardır.
Ayrıca Bakanlığımızın verdiği desteklerden faydalanacaklardır. Biz bu sistemi Yozgat’ta nadas alanlarının daraltılması ve anız yangınlarının önlenmesi açısından bir alternatif olarak görüyoruz ve çiftçilerimize öneriyoruz. İsteyen gelip buradaki bu sonucu görebilir.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.