""

Toprak İşlemesiz tarımda başarı « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 10:18

Toprak İşlemesiz tarımda başarı

Yozgat Merkeze bağlı Tayip köyünde uygulanan Toprak İşlemesiz Tarım Demonstrasyonunda ektiğimiz Buğday üretiminde hasat yapıldı.

Toprak İşlemesiz tarımda başarı
Son Güncelleme :

28 Temmuz 2017 - 7:00

Hasada İl Müdür Vekili Özgür Memiş, Koordinasyon ve Tarımsal veriler Şube Müdürü İsmail Dişli, İl Müdürlüğü teknik personelleri ve köydeki çiftçiler katıldı.
Sarıkaya, Sorgun, Boğazlıyan, Çandır ve Çayıralan İlçe Tarım Müdürleri teknik personeller ve bu ilçelerden gelen önder çiftçilerimiz katıldı.
Demonstrasyon ve hasadda bulunan İl Müdür Vekili Özgür Memiş şunları söyledi;
“Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Korumalı(Toprak İşlemesiz) Tarım Sistemlerinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında toprak işlemesiz tarımı çiftçilerimize uygulamalı olarak göstermek amacıyla 2014 yılından bu yana demonstrasyon çalışmaları yürütmekteyiz. Bu amaçla Sarıkaya İlçemizin Bağlıca köyünde, Şefaatli İlçemizin Akcami köyünde ve Merkez İlçemizde Fakıbeyli ile şuan üzerinde bulunduğumuz Tayip köyünden Önder çiftçimiz Muharrem Demirer’e ait arazide Toprak İşlemesiz yani Korumalı Tarım Demonstrasyonları uygulamaktayız.
Çiftçimizin bu arazisinde geçen yıl yani 2016 üretim sezonunda yine toprak işlemesiz olarak İl Müdürlüğümüz kontrolünde Mercimek ve Macar Fiği ekilmiş idi. Bu üretim sezonunda da anızın üzerine hiçbir toprak işlemesi yapmadan Anıza Doğrudan Ekim mibzeri kullanılarak İl Müdürlüğümüz teknik personellerinin kontrolünde buğday ekimi yaptık. Görüldüğü üzere ürünümüzün durumu gayet iyidir. Biz demonstrasyonda toprak işlemesiz olarak dekardan 300 Kg verim aldık. Hemen yan tarladan toprak işlemeli olarak 275 Kg verim alınmıştır. Bu da bize Toprak İşlemesiz tarımın Yozgat şartlarında uygulanabilir ve sürdürülebilir olduğunu gösteriyor.
Öncelikle nedir toprak işlemesiz tarım?
Toprak işlemesiz tarım toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Bu olur mu diyorlar bazı çiftçilerimiz. Ama bunun araştırması; Amerika, Avrupa ve Ülkemizdeki Araştırma Enstitülerinde yapılmıştır. Toprak işlemesiz tarım yapıldığında toprağın strüktürü dediğimiz yapısı bozulmamakta ve her şey doğal ortamına bırakılmakta, böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri ve toprağın su tutma kabiliyeti artmaktadır. Ayrıca toprak yüzeyi anız ve bitki artıkları ile kaplı olduğundan dolayı erozyon en az seviyeye inmektedir.
Korumalı(Toprak işlemesiz) tarım uygulaması, girdi, zaman ve işgücünden tasarruf sağlayarak çiftçinin daha karlı üretim yapmasına imkân sağlayan toprağı ve bitkiyi koruyan, sürdürülebilir, uzun vadede toprakların iyileştirilmesine ve erozyon nedeniyle yok olmasının engellenmesine önemli katkı sağlayan bir sistemdir. Bu sayede anız yakmanın önüne geçilecek olup para, işgücü, zaman, yakıt, toprak canlıları, toprak suyu, strüktürü(yapısı), ve besin maddeleri gibi unsurların da korunma ve tasarrufuna imkân sağlayacaktır.
Burada bu yol üzerindeki araziyi seçmemizdeki amacımız çiftçilerimiz gelip geçerken uygulamamızı görmeleri ve kendi arazilerinde de uygulamalarıdır.
Görüldüğü üzere Buğdayın gelişimi gayet iyidir. Şimdi burada çiftçimiz bu arazide hiçbir toprak işlemesi yapmadan ekmesinden dolayı bir girdi tasarrufu sağladı. Ayrıca Bakanlığımızın verdiği desteklerden ÇATAK kapsamında dekara 30 TL alacaktır.
Bu nedenle Yozgat çiftçilerine bu sistemi öneriyoruz. Arazilerini boş bırakmasınlar. Toprak işlemesi yapmadan hem girdi tasarrufu sağlayacaklar hem çevreyi koruyacaklar hem de arazileri boş kalmayacak her yıl ürün alacaklardır. Ayrıca Bakanlığımızın verdiği desteklerden faydalanacaklardır.
Biz bu sistemi Yozgat’ta nadas alanlarının daraltılması ve anız yangınlarının önlenmesi açısından bir alternatif olarak görüyoruz ve çiftçilerimize öneriyoruz.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.