""

Toprak işlemsiz ekimi yapılan Macar Fiği’nin hasadı yapıldı « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 18:36

Toprak işlemsiz ekimi yapılan Macar Fiği’nin hasadı yapıldı

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Sarıkaya İlçesine bağlı Bağlıca Köyünde toprak işlemsiz ekimi yapılan Macar Fiğinin hasadı yapıldı.

Toprak işlemsiz ekimi yapılan  Macar Fiği’nin hasadı yapıldı
Son Güncelleme :

29 Haziran 2017 - 7:00

Hasad programına İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Sarıkaya, Sorgun, Boğazlıyan, Çandır ve Çayıralan İlçe Tarım Müdürleri teknik personeller ve çiftçiler katıldı.
Hasadı yerinde inceleyen İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, toprak işlemsiz ekimin çiftçiler açısından önemli olduğunu söyledi. Özdemir, “Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının desteği ile Korumalı (Toprak İşlemesiz) Tarım Sistemlerinin Yaygınlaştırılması ve Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesi kapsamında toprak işlemesiz tarımı çiftçilerimize uygulamalı olarak göstermek amacıyla 2014 yılından bu yana demonstrasyon çalışmaları yürütmekteyiz. Bu amaçla Merkez İlçemizde 2 köyde, Şefaatli ilçemizde 1 köyde ve şuan üzerinde bulunduğumuz Sarıkaya İlçemizin Bağlıca köyünde Toprak İşlemesiz tarım demonstrasyonları yapmaktayız. Önder çiftçimiz köy muhtarı Yalçın Akdemir isimli çiftçimizin bu arazisinde geçen yıl yani 2016 üretim sezonunda buğday ekilmişti. Bu üretim sezonunda anızın üzerine hiçbir toprak işlemesi yapmadan Anıza Doğrudan Ekim mibzeri kullanılarak İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerinin kontrolünde macar fiği ekimi yaptık. Burada bu yol üzerindeki araziyi seçmemizdeki amacımız çiftçilerimiz gelip geçerken uygulamamızı görmeleri ve kendi arazilerinde de uygulamalarıdır.
Görüldüğü üzere Macar Fiğinin gelişimi gayet iyidir. Şimdi burada çiftçimiz bu arazide hiçbir toprak işlemesi yapmadan ekmesinden dolayı bir girdi tasarrufu sağladı. Araziyi nadasa bırakmadı bir gelir sağladı. Ayrıca Bakanlığımızın verdiği desteklerden Çatak Projesi kapsamında dekara 30 TL, Yem Bitkileri Desteğinden ise dekara 40 TL alacaktır.Bu nedenle Yozgat çiftçilerine bu sistemi öneriyoruz.”dedi.
Çiftçilerin arazilerini boş bırakmaması gerektiğini vurgulayan Özdemir, “Toprak işlemesi yapmadan hem girdi tasarrufu sağlayacaklar hem çevreyi koruyacaklar hem de arazileri boş kalmayacak her yıl ürün alacaklardır. Ayrıca Bakanlığımızın verdiği desteklerden faydalanacaklardır. Biz bu sistemi Yozgat’ta nadas alanlarının daraltılması ve anız yangınlarının önlenmesi açısından bir alternatif olarak görüyoruz ve çiftçilerimize öneriyoruz. İsteyen gelip buradaki bu sonucu görebilir.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.