""

Türk Büro Sen’den Kadınlar Günü kutlama mesajı « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 14:33

Türk Büro Sen’den Kadınlar Günü kutlama mesajı

Türk Büro-Sen Şube Başkanlığı İl Temsilcisi Hacı Turan Başkal, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında Kadınlar gününü kutladı.

Türk Büro Sen’den Kadınlar Günü kutlama mesajı
Son Güncelleme :

08 Mart 2017 - 7:00

Sendika İl Temsilcisi Hacı Turan Başkal, mesajında şunları kaydetti: “Dünyanın her yerinde emeğine, haklarına sahip çıkan, eşitsizliklere ve ayrımcılığa karşı direnen kadınlarımızın var olma mücadelesine katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilen 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü, yine buruk, kadının eğitim, çalışma hakkından tutun da en temel hak olan yaşam hakkına kadar uzanan baskılara ve şiddete maruz kaldığı bir dünyada kutlamak durumundayız.Oysa emek örgütü olarak biz, bu günün kadınlarımızın çalışma hayatında özellikle kadın olmasından kaynaklanan sorunlarının kamuoyu önünde tartışıldığı ve çözümler üretildiği bir gün olmasını arzu ederdik.”
KADIN CİNAYETLERİ HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR
Kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığını ifade eden Başkal, “Bu cinayetlerin işleniş biçiminin vahşileştiği, Kadınların yaşam tarzına saldırıların sık sık gündeme geldiği, cinsel şiddet yaygınlaştığı, çocuk istismarının daha önce görülmemiş şekilde arttığı bir dönemden geçiyoruz.2015 yılında toplam 303 kadın öldürülmüşken, 2016 yılında bu sayı artmış 328’e ulaşmıştı. 2017 yılı Ocak ayında 37, Şubat ayında 30 kadın en yakınları (koca, baba, kardeş, erkek arkadaş) tarafından öldürüldü. Kadınlar, erkek şiddetine karşı adalet arayışından vazgeçmiyor; şiddet olaylarının birçoğu kolluk kuvvetlerine intikal ettiriliyor ve yargıya taşınıyor. Ancak Basından takip ettiğimiz kadarıyla Şubat ayında hunharca katledilen kadınlarımızdan üçünün devlet koruması altında olduğunu öğreniyoruz. Peki devletimiz kendisine sığınan, şiddete maruz kalan kadınlarımızı yeterince koruyamıyor mu?Kadınlar çocuklarının gözleri önünde öldürülüyor, kadın cinayetlerinde yaş aralığı gittikçe düşüyor, çocuklar, doğmamış bebekler öldürülüyor. Devletimiz bu konuda her türlü önlemi ivedilikle almalıdır. Bu konuda hiçbir mazeret kabul edilemez.”dedi.
KADIN İSTİHDAMI HALEN İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL
Kadın istihdamının halen istenilen düzeyde olmadığını kaydeden Başkal, şunları ifade etti: “Dünya geneline baktığımızda, kadınların erkeklere oranla eğitim seviyelerinin daha düşük, işsizlik oranının kadınlarda daha yüksek olduğunu görüyoruz. Ne yazık ki, dünyada ve ülkemizde kadınlar çalışma hayatında yeteri kadar yer alamamakta, kariyer gelişimi noktasında erkeklerin gerisinde, daha düşük ücretlerle, güvencesiz bir biçimde çalışmak zorunda kalmaktadır. Nüfusumuzun yüzde 49.8’ini kadınlar oluştururken, Erkeklerin istihdam oranı kadınların istihdam oranının 2.4 katıdır. Üst düzey kadın yönetici oranımız sadece yüzde 9.4’tür.Kadın işsizliği son iki yılda yüzde 36 artarak, 1 milyon 151 binden, 1 milyon 566 bine yükseldi. Bir araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre; 0-5 yaş aralığında bulunan çocukların gündüz bakımı işinin %86’sını annelerin gerçekleştirdiği, ev işlerinin boya/badana hariç tamamının kadın tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştır. Çalışan kadınların azımsanamayacak bir bölümü çocuk sahibi olduktan sonra, çalışma hayatını bırakmıştır.Yine bu araştırma; İlk evlilik yaşı cinsiyete göre incelendiğinde; kadınların ve erkeklerin ilk evliliklerini en fazla 20-24 yaş aralığında yaptığını, ilk evliliğini 18 yaşından önce yapan kadınların oranının %28,2, erkeklerin ise yüzde 5,6 olduğunu ortaya koymaktadır. Bu da kadınların erken yaşta evlenerek toplumdan ve sosyal hayattan uzaklaştırıldığını, eğitimini tamamlayamadığını, aile içinde üstlendiği görevler nedeniyle çalışma hayatını bırakmak durumunda kaldığını göstermektedir.
Boşanmalarla ilgili yapılan araştırmada ise, Kadınlar için sorumsuz ve ilgisiz davranmadan sonra en önemli boşanma nedeninin yüzde 42,6 ile evin geçimiyle ilgili ekonomik sıkıntılar olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla çalışma hayatından uzaklaştırılan kadın, ekonomik olarak yaşadığı sıkıntılar sebebiyle boşanma yolunu seçmektedir.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.