""

Türkiye’de Krizler ve Anayasaların Geleceği « Yeniufuk Gazetesi

6 Mayıs 2024 - 21:14

Türkiye’de Krizler ve Anayasaların Geleceği

Türkiye’de Krizler ve Anayasaların Geleceği
Son Güncelleme :

27 Ekim 2018 - 7:00

Tarihi olaylara baktığımızda Türkiye’de tek partili sistemden çok partili sisteme geçişte yaşanan süreç oldukça sancılı olmuştur. Bu süreçte yaşanan olaylar aynı zamanda yeni krizlere neden olurken, değişimler bir başka krizlerin ortaya çıkmasına sebep teşkil etmiştir…

Bozok Üniversitesi tarafından 24-26 Ekim 2018 tarihleri arasında I. Bozok Uluslararası Siyaset Bilimi Kongresini yaptı…

Bozok Üniversitesi tarafından yapılan bu kongrede konuşmacılar, ülkede geçmişten günümüze yaşanan siyasi ve ekonomik krizlerin sebep ve nedenlerine sunumlarla vurgu yaptı.

Bu toplantıya yurt içi ve yurt dışından çok sayıda önemli Üniversitelerden temsilciler katıldı…

* * * *

Dolayısıyla Yozgat’ta I. Bozok Uluslararası Siyaset Bilimi Kongresinin onur konuğu ve baş konuşmacı olarak katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı hemşerimiz Prof. Dr. Zühtü Arslan “Türkiye’de Krizler ve Anayasaların Geleceği” konulu sunduğu bildiride anayasal kimlik nedir, anayasal kimlik nasıl oluşur, etki alanları nelerdir konularında bilgiler verdi. 

Sayın Arslan, Türkiye’nin anayasal tarihi uzun yıllara dayansa da krizler ve darbeler anayasaların yapımında veya değiştirilmesinde belirleyici bir rol üstlendiğini belirten konuşmasında“Anayasa tarihimizin geçmişine bakıldığında o dönemin anayasa kimliği krize karşı bir tepki olarak ortaya çıkarılmıştır dedi.

* * * *

Tüm anayasalar buhransal krizlerden çıkış olarak görülmüştür. 1876 Kanuni Esasi, 1921 Teşkilatı Esasiye, 1924 Anayasası, 1960 Darbesi ve 1961 Anayasası, 1982 Anayasası belirli krizler ve darbeler sonucunda oluşturulduğunu hatırlatan Arslan, “Türkiye’nin anayasal kimliği bütün bu değişikliklere rağmen çok büyük ölçüde değişmedi. Çünkü anayasa hakim olan değerlerin bütünüdür. Bu ise geçmiş dönemlerin hesaplaşmasıyla oluşmaktadır. Türk anayasal kimliğin temelini hukukun üstünlüğü ilkesi oluşturur. Eşitlik adalet ve kuvvetler ayrılığı gibi değerler ise bu temeli pekiştirir” dedi.
Anayasa kimliğin sağlam, çağa ayak uydurabilir, belirli ölçüde esnek ve toplumsal değerlere uyumlu olması durumunda süreklilik kazanacağını dile getiren Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan krizler karşında dayanaklı bir anayasanın ülkenin değerleri tercihleri ve ilkelerinin içinde barındıran yatay etkileşim ve ülkenin içinde bulunduğu coğrafya ve evrensel değerlerini içeren dikey etkileşimle oluşacağını sözlerine ekledi.

* * * *

İlimiz Valisi Kemal Yurtnaç katıldığı bu etkinlikte şöyle bir konuşma yaptı; krizlerde toplumların, yönetimlerin, kişilerin proaktif davranması gerektiğini ve az zararla çıkmak adına kriz öncesinde gerekli tedbirleri alınması gerekliliğine vurgu yaparak; “Ülkemizin ekonomik sosyal ve siyasal açıdan düzgün şekilde tutarak halka birlikte olarak sorunlarımızı ortadan kaldırıp fırsatlar oluşturarak güçlü bir şekilde dik durmaya çalışacağız.”

 

  • Yeni dönemde sağlıkçıları çeşitli platformlarda temsil etmeye hazırlanan, yaptığı açıklama ile dikkat çeken Aday!
  • Danıştay kararıyla yeniden gündeme gelen “Andımız” konusunda yaptığı açıklama ile gündemin baş ismi olan Vekil!
  • İktidar partisini genel olarak yaptığı siyasi çalışmalarda Mecliste düzenlediği basın toplantısı ile uyaran Milletvekili!

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.