TARIMSAL GİRDİLER
- Tüm ilçelerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kontrolünde toprak tahlil laboratuvarları kurduracak, toprak tahlilini ziraat odalarına mecbur kılacağız. Çiftçiler için askerlik gibi mecbur edeceğiz. Bunun yasalarını çıkartacağız.
- Mazı Dağı’nda mevcut fosfat yataklarını değerlendireceğiz. Bu bölgeyi hem Diyarbakır’a hem Mardin Şenyurt’a trenle bağlayacağız. Burada T.S.P. (Triple Süper Fosfat) N.S.P. (Normal Süper Fosfat) gübreleri üretecek yerli yatırımcılara her türlü desteği bürokrasisiz vereceğiz. Özellikle büyük yerli sermayeyi bu bölgeye özendireceğiz. Mili bir görev olduğunu anlatacağız. Kamuoyu oluşturacağız.
Koç’a Mardin’de, Sabancı’ya Diyarbakır’da, Doğuş Gurubu’na Siirt’te, Anadolu Grubu’na Şırnak’ta, Vestel’e Ağrı’da, Polat Grubu’na Erzurum’da, Sanko’ya Adıyaman’da, Veziroğlu Gurubu’na Tunceli’de, Boyner’e Kilis’te, Borusan’a Muş’ta, Karamehmet’e Batman’da, Doğan Holding’e Hakkari’de gönül rızaları ile her türlü teşviklerle yatırım yapmaya ikna edeceğiz.
- Tarımdan alınan stopaj vergisini 0,5 oranında artıracağız devlet olarak da 0,5 katkıyı da biz hazineden koyarak tarımda ARGE çalışmasına % 1’lik bir kaynakla TOBB, Üniversiteler, Tarım Bakanlığı, Ziraat Odaları, Ticaret Sanayi Odaları ve tarımla ilgili tüm üst birliklerden oluşacak TARIM KONSEYİ KURACAĞIZ. Bu konseyin görevi ARGE – Planlama yapmak olacak. Hükümet olarak bu kurumun Türk tarımına yön vermesini sağlayacağız. Bu kuruma siyaseti kesinkes sokmayacağız.
- Kimyevi gübreden alınan gümrük vergisi % 6,5 + % 18 KDV’yi hemen kaldırıp köylünün % 25 ucuza kimyevi gübre kullanmasını sağlayacağız. Kimyevi gübre ithalinde işi malın geldiği limanlarda T.S.E. almasını sağlayacak laboratuvarları T.S.E.’ ye kurdurtacağız. Biz yalnızca denetleyeceğiz. Kimyevi gübre ithalinde liman parasında % 50 indirim yaptıracağız.
- Yılda 20 milyon ton hububat üreten ülkemizde yaklaşık 1 milyon 500 bin ton sertifikalı tohuma ihtiyacımız var. Devlet ancak 250 bin ton üretmekte, tamamını üretmek için işin ehli firmaları tohum işine sokacağız. Her türlü teşviki vereceğiz. Özel sektör üretecek biz denetleyeceğiz. Tohum sertifikasyon merkezlerini çoğaltacağız.
- Tarım Kredi Kooperatiflerini siyasetten uzak kurum haline getirip az adamla çok iş yaptıracağız. Bu işte Ziraat Bank’a görev vereceğiz. Köylünün daha ucuza kredi almasını sağlayacağız.
- Doğalgaz Azotlu gübrelerin temel girdisidir. İran doğalgazından Erzurum’da Azot fabrikasını özel sektöre kurduracağız. Her türlü desteği vereceğiz. Rus doğal gazından faydalanarak Samsun’da Azot fabrikasını özel sektöre kurduracağız. Diyarbakır’a Azot fabrikasını özel sektör yapmazsa devlet olarak muhakkak biz yaptıracağız.
- Anadolu topraklarında süne zararlısını tamamen yok edeceğiz. Süne olan bölgelerde arpa ve fiğ ekimini destekleyeceğiz.
- Yeni un ve yem – çuval fabrikalarına kesinlikle teşvik vermeyeceğiz. Yapılmasını da yasaklayacağız. Çünkü % 20-25 kapasite ile çalışıyorlar. Mevcut tesisler 100 yıl Türkiye’ye yeter.
- Ziraat Bankası’nda veya diğer kamu bankalarında rehinli atıl kümesleri, ahırları işin ehline 20 yıl vade ile satıp bu tesisleri ekonomiye kazandıracağız. Tarımsal kredileri evrak üzerinde değil bizzat yapanı teşvik etmek biçiminde ehline vereceğiz. Çalışan küçükleri büyüteceğiz.
- Organik gübre kullanımına teşvik getireceğiz. Özellikle Leonardit (Ham kömür ki Türkiye ham kömür zenginidir) den elde edeceğimiz organik madde ile topraklarımızdan verim artışları sağlayacağız. Tuzlanmayı önlemek ve PH değerini düşürmek için Kükürt kullanımına teşvik vereceğiz. Özellikle Leonardit + Kükürt katkılı organik gübre kullanımını destekleyip kimyevi gübrelerin daha az kullanılmasını sağlayacağız.
- Her şeyiyle yerli bir Traktör çeşidini ülkemize kazandıracağız. Ülkeyi traktör keşmekeşliğinden kurtaracağız. Bunu da özel sektöre yaptıracağız.
- Baklagiller üretimini artırmak için Tariş – Ant birlik – Trakya birlik gibi İç Anadolu’da Yozgat merkezli BAK-BİR kurdurup destekleyeceğiz. Türkiye’yi; Kanada’dan yeşil mercimek, Çin’den barbunya, Kırgız’dan fasulye – Brezilya ve ABD’den mısır, Mısır’dan pirinç almayı üreterek engelleyeceğiz. Çorum, Yozgat, Konya’yı yeşil mercimek üsleri yapacağız. Konya – Çumra, Erzincan, Samsun – Vezirköprü, Maraş – Elbistan, Malatya – Doğanşehir’i fasulye ambarı yapacağız. Mardin – Kızıltepe’de kırmızı mercimek enstitüsü kuracağız.
- Tarımda kullanılan mazotta sıfır vergi ve sıfır kârla destekleme yapacağız.
- Doğrudan gelir desteğini tapuya göre değil, fiilen çalışana üretene göre yeniden yapılandıracağız.
- Şekerin güney sınırlarımızdan kaçak girişini engelleyeceğiz. Yerli çayı Doğu- Güney Doğu’da içilir hale getireceğiz.
- Şeker pancarı ekimini daha ziyade İç Anadolu ve Doğu Anadolu’ya kaydıracağız. Ege, Trakya, Marmara ve Karadeniz’de şeker pancarı yerine soya, kolza, mısır ve yem bitkilerini teşvik edeceğiz.
- Organik ürünlerin özellikle Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde teşvik edeceğiz.
- Ziraat odalarını etkin hale getirip daha iyi çalışmaları için kaynak yaratacağız. (Sürecek)