""

Uçar: Ülkede yaşamak her geçen gün zorlaşıyor « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 20:32

Uçar: Ülkede yaşamak her geçen gün zorlaşıyor

DSP İl Başkanı Nevzat Uçar, mevcut iktidarın yanlış politikaları yüzünden ülkede yaşamanın her geçen gün daha da zorlaştığını söyledi. İl Başkanı Nevzat Uçar, yaptığı basın açıklamasında AK Parti iktidarını ve politikalarını eleştirdi.

Uçar: Ülkede yaşamak her geçen gün zorlaşıyor
Son Güncelleme :

22 Haziran 2022 - 16:53

DSP İl Başkanı Nevzat Uçar, mevcut iktidarın yanlış politikaları yüzünden ülkede yaşamanın her geçen gün daha da zorlaştığını söyledi. İl Başkanı Nevzat Uçar, yaptığı basın açıklamasında AK Parti iktidarını ve politikalarını eleştirdi.
7,33’LÜK MAZOT, NASIL 30 TL OLDU
“2021 yılı Haziran ayında yani bir yıl önce 7,33 TL olan mazot bugün 30 lirayı geçti ve mevcut gidişatla daha da artacağı ortada.”diyen Başkan Uçar, “Sadece akaryakıt değil, ülke ekonomisi son derece sorunlu. Mazot geçtiğimiz yılın Haziran ayında 7,3 TL iken şu an 30 TL’yi geçti. Otogaz 4 lira iken bugün 12,5 liraya geldi. Bu durum şoför esnafını daha çok etkiliyor. Aynı zamanda üreticilerde bu durumdan olumsuz etkileniyor. Çiftçinin traktörüyle bağına bahçesine gitme durumu kalmadı.”şeklinde konuştu.
TZOB’DA AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) verilerinin de aynı şeyleri belirttiğini ifade eden Uçar, “2001 yılı Haziran ayına göre son bir yılda; Mazot yüzde 400 arttı. Üre gübresi yüzde 253, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 224, amonyum sülfat gübresi yüzde 219, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 190 ve DAP gübresi yüzde 167 oranında arttı. Besi yemi ve süt yemi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 5, son bir yılda ise besi yemi yüzde 128, süt yemi yüzde 132 oranında arttı. Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 99,7, zirai ilaç fiyatları ise yüzde 88,2 ile yüzde 140 arası oranlarda artış gösterdi. Girdi fiyatları enflasyonun yaklaşık 3 katına çıkmış durumda.”diye konuştu.
ÇİFTÇİ KARA SABANA DÖNECEK
“İktidara göre her iki – üç ayda bir şahlanan ve Avrupa devletlerinin kıskandığı Türkiye, bu gidişle elektrikte gaz lambasına dönerken, ulaşımda yeniden at arabasına, kağnıya dönecek. Çiftçilerimiz ise kara sabana dönecek.”diyen Uçar, “Bu zam ve zulümle yüz yıl, bin yıl geriye gidiyoruz ve bu gidişle kışın doğalgaz yerine tezek yakacağız. Akaryakıt zamları herkesi etkiliyor ama bazı kesimleri daha çok etkiliyor. O kesimlerde servisçiler, taksiciler, kamyoncular. Bugün üreticiler bağına bahçesine gidemez duruma geldi, artık traktörün kontağını çeviremiyor. Yozgatlı çiftçi şimdiden sonbaharda tarlasını nasıl sürüp ekeceğini düşünüyor. Mazot, benzin ve oto gaz fiyatlarına baktığımızda zam zulmü geçmiş herkes için işkenceye dönüşmüş durumda. Bu işkenceye son verilmesi gerekiyor. Enerji ve akaryakıt fiyatları her şeyi etkiliyor. Bunların fiyatları düşmezse hiçbir gıda ürünü, aldığımız hiçbir şeyin fiyatı düşmez. Mazot ve benzin fiyatlarını geri çekilmelidir. Çiftçiye verilen mazot desteği ile çiftçinin kontağı çevirme şansı yok.”ifadelerini kullandı.
DESTEK ÖDEMELERİ ERİDİ
Çiftçiye yapılan 2021 üretim yılı tarım destek ödemelerinin eridiğini söyleyen Uçar, “2022 yılı bütçesinden yapılıyor. 2022 yılı bütçesinde tarım destekleri için ayrılan toplam kaynak, 2021 yılı Kasım ayında Resmi Gazete’de yayımlandı. 2021 yıllık enflasyonu (TÜİK verilerine göre) yüzde 36,08 olurken, 2022 bütçesinde tarım desteklerinde yapılan artış 2021 bütçesine göre yüzde 12,5 oldu. Yani enflasyon artışının üçte biri kadar artış yapıldı. Çiftçi enflasyon altında daha da ezildi. Ardından Mart ayında 2022 yılında 25,8 milyar lira olarak planlanan tarımsal destek bütçesi 3,2 milyar lira eklenerek 29 milyar liraya yükseltildi. Ancak bu ek bütçe de üretici maliyetlerindeki artışı karşılamaya yetmedi.”diye konuştu.
TOPLUM SIKINTILARI
DERİNDEN YAŞIYOR
İşçi, memur, çiftçi, emekli, öğrenci kısacası toplumun her kesiminin ekonomik sıkıntıları en derinden yaşadığını vurgulayan Başkan Uçar, “İktidar artık zamları ve hayat pahalılığını gizleyemiyor. Üretmek isteyen, ama üretemeyen, ekmek isteyen ama ekemeyen, kazanamayan, tenceresi kaynamayan, elde avuçta ne varsa kaybeden, daralan, nefes almak isteyen vatandaş sandığı bekliyor. Tek dertleri yıllardır günü, koltuklarını, ballı işlerini, yandaşlarını kurtarmak olan bu karanlık, adaletsiz düzenden hesap soracak, sandıkta tokadı yapıştıracağı AKP’ye güle güle diyecek. AKP’nin bu yalan ve talan düzeni vatandaşı dayanamaz noktaya getirdi.”şeklinde konuştu. Yusuf BAĞCI

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.