""

Üreticiler, elde kalan soğanları yol kenarlarına döküyor « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 16:13

Üreticiler, elde kalan soğanları yol kenarlarına döküyor

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat ‘ta çiftçiler, satmak için depolarda beklettikleri soğanları satamayınca yol kenarlarına dökmek zorunda kaldı. Soğan üreticileri, bu durumu soğanın para etmemesi ve ihracatın yapılmamasına bağladı.

Üreticiler, elde kalan soğanları  yol kenarlarına döküyor
Son Güncelleme :

03 Nisan 2017 - 7:00

Yerköy İlçesine bağlı Kumluca köyü grup köy yolu güzergahında olmasından dolayı seyir halinde olan vatandaşlar yol kenarlarında yüzlerce torba soğanı görünce şaşkınlık yaşıyor. Araçları ile yoldan geçen bazı vatandaşlar soğanları seçerek poşetlere doldurup evlerine götürüyor.
Neşet Arslan isimli vatandaş, ailesi ile birlikte Yerköy İlçesine gitmek üzere hareket ettiğini belirterek, yol kenarındaki soğanları görünce durduğunu söyledi. Arslan, “Marketlerde hala 1 lira ve üzerinde satılan soğanları üretici satamadığından buraya dökmüş. Yaklaşık 40-50 ton soğanı çöpe gitmiş. Evde de soğan ihtiyacı olduğu için hanımda duralımda seçelim dedi. Bakıyorum öyle fazla çürükte yok şu soğanlar bugün markette olsa nereden bakarsanız bakın bir, bir buçuk liradan aşağı vermezler. Çiftçi kazanamadığı için buraya dökmek zorunda kalmış. Eğer ihracat olsaydı bu soğanlar elde kalmaz buraya dökülmezdi. 2-3 yılda mutlaka çiftçiler elde kalan soğanları böyle buraya dökerler. Bu görüntüye bizler alıştık. Bende çiftçiyim, Allah çiftçimize yardım etsin.”dedi.
Diğer vatandaşlarda benzer ifadeler kullanarak şöyle dedi: “Devletimiz ilgili bakanlığımız bu konuda bir Pazar oluşturması lazım. Yoksa her yıl böyle durumlarla karşılaşıyoruz. Sadece bu yıl değil yıllardır bu durum değişmiyor. Çiftçiler, üreticiler bu konuda yalnız bırakılıyor. Yerköy ve Sekili bölgemizde soğan, kavun, karpuz oldukça fazla üretiliyor. Pazar oluşturulamadığını içinde çiftçi ürününü değerinde satamıyor. Şu soğanları marketlerde, manavda bir liranın altında alamazsınız, bakın şuan yol kenarına atılmış vaziyette. Yazık değil mi? Çiftçi o kadar emek vermiş ve emeğinin karşılığı bu olmamalı. Yarın bir gün kavun karpuzda da bu durumla karşılaşılabilir. O yüzden şimdiden tedbir alınması gerekir.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.