""

Vali Yurtnaç: Amacımız Jeotermal kaynakları ekonomiye kazandırmaktır « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 17:38

Vali Yurtnaç: Amacımız Jeotermal kaynakları ekonomiye kazandırmaktır

Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Yozgat’ta kışın eksi 25 dereceyi bulan hava soğukluğuna rağmen seralarda jeotermal kaynak su kullanımı ile domates üretimi yapılabildiğini belirterek, amaçlarının jeotermal kaynaklı işletmeleri hayata geçirerek bu sayede ekonomiye kazandırmak olduğunu söyledi.

Vali Yurtnaç: Amacımız Jeotermal kaynakları ekonomiye kazandırmaktır
Son Güncelleme :

23 Mayıs 2017 - 7:00

Domates üretiminde önemli mesafeler kat ederek pazarda pay sahibi olma yolunda ilerleyen Yozgat’ta yetiştirilen domatesler, gerek iç pazarda gerekse dış pazarda tezgahlarda yerini alıyor.
Başyazıcıoğlu tarafından Boğazlıyan’da 60 bin metrekare kapalı alanda kurulan ve jeotermal su kullanarak ısıtılan domates serası, yılın 4 mevsimi domates üretiyor.
Vali Kemal Yurtnaç, 2013 yılında faaliyete başlayan serada incelemelerde bulunarak İşletme Müdürü Işıl Zorlu’dan bilgi aldı.
Kentte, tarımsal üretimde ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttığını belirten Vali Yurtnaç, “Yozgat, domates üretiminde önemli bir pazar olma yolunda ilerliyor. Üretim arttığında kurulacak bir salça tesisi üretimin sürekliliğini de sağlayacaktır” dedi.
ZENGİN JEOTERMAL KAYNAKLAR TARIMDA KULLANILIYOR
İldeki zengin jeotermal kaynakların tarım alanlarında kullanıldığını ifade eden Vali Yurtnaç, “Sorgun ilçesinde jeotermal sıcak su kaynaklarından faydalanılarak 25 bin metrekare alanda kurulan sera tesislerinde yılda bin 200 ton, şu anda içerisinde bulunduğumuz ve Yozgat’ın en kapsamlı domates serasında ise yılda 3 bin 500 ton organik domates üretimi yapılıyor. Bu ürünler ülke genelinde birçok tanınmış marketler zincirinde vatandaşımızın istifadesine sunuluyor. Bunun yanı sıra birçok Avrupa ülkesine de ihracat yapılıyor. Demek ki iklim şartları hiçbir işi etkilemiyor. Kış mevsiminde -25 dereceyi gören Yozgat’ta kışın bile domates üretimi yapılabiliyor. Amacımız Yozgat’ta oldukça fazla kaynağı olan termal suları bu tür tesislerle ilin ve ülkenin ekonomisine kazandırmak” diye konuştu.
Vali Yurtnaç, seracılık yapılacak bölgede doğal sıcak su kaynaklarının bulunmasının ısıtma masraflarının azaltılmasında önemli rol oynadığını ifade etti.
İşletme Müdürü Işıl Zorlu ise, 2013 yılından bu yana faaliyet gösteren seranın dört mevsim üretim yaptığını, yıllık 3 bin 500 ton ürün hasat ettiklerini ve işletmede 60 kişiye istihdam sağladıklarını kaydetti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.