""

Vali Yurtnaç: Esnaflığın toplumda yeri ve önemi büyüktür « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 10:48

Vali Yurtnaç: Esnaflığın toplumda yeri ve önemi büyüktür

Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği (TESKOMB) tarafından Sorgun Safa Termal Otel’de düzenlenen toplantıya katıldı.

Vali Yurtnaç: Esnaflığın toplumda yeri ve önemi büyüktür
Son Güncelleme :

03 Nisan 2017 - 7:00

Vali Yurtnaç, toplantıda yaptığı konuşmada, esnaflarla bir arada olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Kendisinin bir kamu görevlisi olduğunu ama bu güne kadar kendini bir esnaf gibi hissettiğini belirten Vali Yurtnaç, “Zira 25 yıl boyunca babamla birlikte bende esnaflık yaptım. Vatandaşla iletişimin iyi olması, esnaf gibi esnaf olmanın bir okulu olmuyor. İnsanlarla yüz yüze kalıyorsunuz, üzülüyorsunuz, seviniyorsunuz, bir iletişim ortaya koyuyorsunuz ve mal satmak zorundasınız. Malınızı pazarlıyorsunuz ondan dolayı esnaflığın toplumda yeri ve önemi büyüktür. Memuriyetinde önemi büyüktür. Ben 29 yıldan beri memuriyet yapıyorum ama esnaflık günlerimi hiçbir zaman unutmadım. Bunun halkla iletişimimde de çok yararlarını gördüm” dedi.
25 yıl boyunca babası ile dükkanda durduğunu ifade eden Vali Yurtnaç, “Cumartesi Pazar demeden yıl boyu çalıştık. Sadece kurban ve ramazan bayramlarında tatil yaptık. Yani esnaflık meşakkatli, zor bir iştir. 29 gün siftah yapamazsınız, otuzuncu gün 29 günü kurtarırsınız ama bunun içinde yüzünüzün turşu satmaması lazım. Sempatik olmanız, vatandaşla, halkla iç içe olmanız lazım. O maksatla hem siyasette hem ticarette hem memuriyette esnaflık, esnaf ahlakı önemlidir. Esnaflık ahlakı da ahilik geleneğine dayanır. Ahilik geleneğinin aslıda kardeşlik hukukudur. O maksatla biz bu esnaflık adabını devamlı yüceltmemiz lazım. Bunu yücelttiğimiz takdirde toplumda ki ilişkilerimizde iyileşir” diye konuştu.
Halkla iç içe olmayı her zaman önemsediğini kaydeden Vali Yurtnaç, “Zira halkın arasında olmak meşruiyetimizi artırır, daha yüceltir, yükseltir ve akşam evimize gittiğimizde birisinin Allah razı olsun demesi, gülümseyerek yüzümüze bakması bizi çok mutlu eder. O maksatla hafta sonları hafta içi belli bir zamanımı vatandaşla beraber olmaya ayırıyorum” ifadelerini kullandı.
Vali Yurtnaç, böyle güzel bir organizasyon yaparak kendilerini esnafla bir araya getiren başta TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.
TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül ise yaptığı konuşmada, esnafın Türkiye meseleleri denilince en önce bu meselelere sahip çıkan bir topluluk olduğunu söyledi.
1 buçuk milyon üyesi olan TESKOMB’un genel başkanı olarak esnaf için elinden gelen tüm gayreti gösterdiğini kaydeden Akgül, “Türkiye’de bir sıkıntı, bir kriz, bir felaket olduğu zaman bundan en önce etkilenen kesim esnaftır. Öncelikle her şey esnafı vurur. 2002 yılında ki kriz ilk önce esnaf olarak bizi vurdu. Dükkanlarını kapatanlar, iflas edenler ilk biz olduk. Onun için Türkiye sağlam olmalı ki esnaf sağlam olsun” dedi.
‘Allah kimseyi faizli para ile terbiye etmesin’ diyen Genel Başkan Akgül, “Gerçekten de faiz iyi değil. Sizlerden aldığım destekle faizsiz günlere gidiyoruz. Bu sene Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın direktifleriyle esnafımıza faizsiz para vermeye başladık. 750 bin müracaat oldu 450 binine peyderpey verilmeye başlandı. Bu sene ilk olduğu için de tabi ki bazı eksiklikler olacak ama Allah’ın izniyle faizsiz para vermeye başladık. Faizsiz para şunun için önemli, 2002’de Türkiye krize girdiyse, batar duruma girdiyse tek sebebi faizdir. Onun için benim esnafım yüksek faizle değil sıfır faizle para almalı. Türkiye tarihinde ilk defa esnafa faizsiz para verilmeye başlandı” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.