""

Yerli ve milli tohumlar günü yapıldı « Yeniufuk Gazetesi

28 Nisan 2024 - 00:55

Yerli ve milli tohumlar günü yapıldı

Yozgat Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan Yerli Buğday – Nohut Demonstrasyonu Tarla günü, Sorgun Ziraat Odası ile birlikte Sorgun İlçesine bağlı Alcı köyünde yapıldı.

Yerli ve milli tohumlar günü yapıldı
Son Güncelleme :

06 Temmuz 2022 - 16:24

Yozgat Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan Yerli Buğday – Nohut Demonstrasyonu Tarla günü, Sorgun Ziraat Odası ile birlikte Sorgun İlçesine bağlı Alcı köyünde yapıldı.
Tarla gününe; Tarım ve Orman Bakanlığı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanları, Ziraat Odaları Birliği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdağmadeni Ziraat Odası Başkanı Eyüp Elmalı, Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık, İl Müdürü Tanju Özkaya, İlçe müdürleri, teknik personel ve çiftçiler katıldı.
Şölen havasında geçen Tarla Gününde ekimi yapılmış olan yerli buğday ve nohut çeşitlerinin ekim ve tanıtımları yapıldı. Tarla gününde konuşma yapan Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Sevinç Karabak,“Enstitü olarak Tarla Bitkilerinde birçok üründe daha verim ve kalite özelliklerine sahip yerli tohum geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Amacımız çiftçimizin daha fazla ve kaliteli ürün almasını sağlamaktır. Bu sayede ülkemizin üretim ve ekonomisine katkıda bulunmaktır.” dedi.
İl Müdürü Tanju Özkaya’da yerli ve milli tohumun önemine değindi. Özkaya, “Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından 2020 üretim sezonunda ‘Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın’ sloganıyla yerli tohumlarımızın yaygınlaştırılması çalışması başlatmıştır. Amacımız Bakanlığımız araştırma kuruluşları ve özel sektörce geliştirilmiş daha iyi verim ve kalite özelliklerine sahip yerli ve milli tohumlarımızı çiftçilerimize göstererek tanıtmak, kullanımını artırmak ve İlimizde yerli tohumlarımızla üretim ve verimi artırmaktır.Burada yaptığımız çalışmayı Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ve Ekiz Tohumculuk’la birlikte yaptık. Bu kurumlardan temin edilen Buğday ve Nohut çeşitlerini burada görülen arazilere ektik. Burada değişik Enstitülerimiz tarafında üretilen buğday ve nohut çeşitlerimizin görülmesi açısından çok faydalı olduğu kanaatindeyiz. Bütün bu demonstrasyonlarımızın gelişimleri üretim sezonu boyunca teknik personelimizce takip edilerek kayıt altına alınmıştır. Önümüzdeki günlerde bu demonstrasyonların hasatları enstitü yetkilileri ve çiftçilerimizle birlikte yapılacak ve sonuçlar duyurulacaktır. Çiftçilerimize yerli ve milli tohumlarımızı ekmelerini ve yerli tohumlarla üretin yapmalarını tavsiye ediyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak biz her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Her türlü teknik ve idari yardım vermeye hazırız.”diye konuştu.
Konuşmaların ardından ekilen çeşitlerin tarlada, katılımcılara tanıtımları yapıldı. Ferhat ÖZER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.