""

YOZGAT 72’İNCİ SIRADA YER ALDI « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 00:39

YOZGAT 72’İNCİ SIRADA YER ALDI

YOZGAT 72’İNCİ SIRADA YER ALDI
Son Güncelleme :

10 Kasım 2016 - 7:00

Gelişmeye bağlı olarak kalkınmanın beklendiği ölçülere bir türlü ayak uyduramayan Yozgat, 17 Milyon 961 bin dolarlık ihracat yaptığı açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, geçen yıl olduğu gibi bu yılda İllerin İhracat rakamlarını açıkladı. Bu açıklamada Yozgat 81 İl arasında 72’inci sırada yer alarak, yine kendine sonlarda yer bulabildi.

Gelişme, Kalkınma, Sağlık, Eğitim, Ulaşım, Sosyal, Kültürel ve en önemlisi de kişi başı gelir seviyesi göz önünde bulundurulduğunda yaşanabilir Şehirlerarasında 73’üncü sırada yer alan Yozgat, ihracat rakamları seviyesinde de 72’inci sırada yer bulması sanırım yadırganacak bir durum olmasa gerekir.

Şöyle ki, Yozgat Organize Sanayi Bölgesi 1990’lı yıllarda kurulmadı mı? Bugün aradan 30 yıla yakın bir zaman geçmiş. Faaliyet gösteren fabrika sayısı 30 dahi değil.

Birinci OSB’de halen çok sayıda parsel boş dururken, ikinci OSB’nin hazırlığı devam ettiği şu günlerde ortaya çıkan bu rakamlar karşısında Yozgat’a yatırımcı gelir mi, gelmez mi?  bence bu rakamlar aynı zamanda yeni bir tartışmasının ayak sesleri olsa gerekir.

Burada bir Soru ile sohbeti sürdürelim isterseniz… Peki, Yozgat ve Yozgat insanı böyle bir muameleyi hak ediyor mu?

Yazık… Fabrika bacalarının tütmediği, yurtdışına ihracat yapan firma sayısının yok denecek kadar az olduğu Yozgat, önceki yıllarda olduğu gibi ihracatta yine adından bahsettiremedi.

Dolayısıyla 81 il içerisinde yine sonlarda yer bulabilen Yozgat’ın bu rakamlarla Anadolu kentlerinin uzağında kalarak sıkıntıların bundan sonra da aratacağı yönünde ilerleme kaydetmesi, şehrin küçülmeye devam ettiğini gösteriyor.

Vaziyet bu, bu vaziyetin diğer bir tarifi ise, İstihdam konusunda henüz beklenilen adımları atamayan, fabrika bacalarının tütmediği, tütenlerin de özelleştirildiği Yozgat amatör lig illeri arasında yerini almış olmasıdır.

Geçen yıl bir önceki yıla göre ihracatını arttırmış olmasına rağmen 17 milyon 961  bin dolarlık ihracatla 72’nci sırada yer bulabilen Yozgat ancak Doğu illerini geride bırakabildi. Yozgat’ın Kırıkkale haricinde hiçbir İç Anadolu kentine yetişemedi.

Yozgat mevcut performansı ancak Hakkari, Sinop, Erzurum, Tokat, Bartın, Erzincan, Bitlis, Bayburt, Kırıkkale, Ardahan, Bingöl, Muş, Gümüşhane, Tunceli ve Kars’ı geride bırakabildi.

Yozgat’ın ihracat rakamlarında ise öncü sektör giyim ve  konfeksiyon ürünleri oldu. Çelik, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri, demir ve demir dışı metaller deri ve deri Mamulleri, elektrik elektronik ve hizmet, halı, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, iklimlendirme sanayi, kimyevi maddeler ve mamulleri, madencilik ürünleri, makine ve aksamları, meyve sebze mamulleri, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, otomotiv endüstrisi, savunma ve havacılık sanayi, su ürünleri ve hayvansal mamuller, tekstil ve hammaddeleri, yaş meyve ve sebze ihracatı az da olsa yapıldı.

  • Kısa bir süre önce kurulmasına karşın yaptığı çalışmalarla daha eski odaları geride bırakmasını sağlayan Oda Başkanı!
  • Bakanlıklar bazında yaptığı çalışmalar neticesinde Yüksek Hızlı trenin de İlçeden geçeceğinin müjdesini veren Başkan!
  • Hazırladıkları program kapsamında hem eğitim kalitesini yükseltmek hem de öğrencileri eğlendirmeyi amaçladıklarını anlatan Müdür!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.