""

YOZGAT TARIM VE HAYVANCILIKTA SöZ SAHiBi OLMA YOLUNDA « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 05:46

YOZGAT TARIM VE HAYVANCILIKTA SöZ SAHiBi OLMA YOLUNDA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Vali Kemal Yurtnaç, Saraykent Süt Üreticileri Birliği Genel Kuruluna katıldı.

YOZGAT TARIM VE HAYVANCILIKTA SöZ SAHiBi OLMA YOLUNDA
Son Güncelleme :

17 Mart 2017 - 7:00

Bakan Bozdağ, kurulda yaptığı konuşmada, Saraykent Süt Üreticileri Birliğinin kurulduğu günden bu yana çok önemli mesafeler almış bir birlik olduğunu söyledi.
Binasının yapıldığını ve süt toplama aracı alındığını belirten Bakan Bozdağ, “Demek ki çalışılınca, emek verince hem kazanıyorsunuz hem de çevrenizde ki insanlara hizmet ettiğiniz sürece kazandırma imkanı buluyorsunuz. O nedenle ben Saraykent’te süt üreticileri birliğinin aldığı yolu çok önemli görüyorum ve bunu sağlayan başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Yeni bir tanka ihtiyaçları olduğunu söylediler ve bizde inşallah Valimizle birlikte bu tankı kendilerine hediye edeceğiz” dedi.
TARIM VE
HAYVANCILIK
KONUSUNDA
YOZGAT’A ÖNEM
VERİLİYOR
Yozgat’ta tarım ve hayvancılığa hükümet olarak çok önem verdiklerini ifade eden Bakan Bozdağ, “Bozok üniversitemiz kurulduğu günden bu güne büyüyen bir üniversite. Ziraat fakültemiz vardı ama öğrenci almıyordu şimdi almaya başladı. Eğitime başladı, akademisyenler var, uzmanlar var, Yozgat’ın tarımına ve Türkiye’nin tarımına büyük bir katkı sağlayacaktır. En büyük katkıyı da Yozgat’ta ki çiftçi ve tarıma sağlayacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu Yozgat’ta yeni bir dönemin sayfasını açtı. Yozgat’a Veteriner Fakültemizde kurulmuş durumda. Şimdi pek bir yansıması yok ama bakanlar kurulu tarafından imzaladık biz. İnşallah veteriner fakültemizde Yozgat’ta hayvancılığın gelişmesine büyük bir katkı sağlayacaktır. Akademik kadrosuyla, laboratuvarlarıyla ve yapacağı diğer çalışmalarıyla veteriner fakültesi Yozgat’ta hayvan yetiştiricisi, besicisi, her vatandaşımızın yanında olacak. Eğitim, bilim, fen boyutuyla Yozgat’ta hayvan üretici ve besicisiyle tarım işi yapan bütün vatandaşlarımız bundan istifade ederek yarınlarımızın daha iyi olması bakımından çok büyük bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
ÇOK BÜYÜK
REFORMLARA İMZA ATTIK
Yozgat’a tarım ve hayvancılık alanında çok büyük reformlara, değişikliklere imza attıklarını kaydeden Bakan Bozdağ, “Boğazlıyan Devecipınar’da damızlık düve üretim çiftliğimiz var. Kapatılma kararı alınmış ve çiftlik neredeyse fonksiyonlarının yüzde 90’ını yitirmişti. Hükümet olarak bu işi yeniden ele aldık. Oraya ciddi yatırımlar yaptık ve şu anda orası damızlık düve üretim konusunda borsanın ana merkezlerinden biri oldu. Gerçekten çok büyük bir katkı sağladık. Şu anda hayvan üreticileri Yozgat’ta ki çiftlikte ki hayvanların doğumunu yakından takip ediyor ve borsaya bildiriyor. Türkiye’de Yozgat bu açıdan önemli bir merkez oldu. Yine Yerköy’de bir çiftlik vardı ve orası da kapatılmıştı. Orasını da ele alarak özelleştirdik. Şimdi İlci Çiftliği diye modern bir çiftlik var. Binlerce küçük ve büyük baş hayvan var, mandıra var, kendi elektriğini üretiyor, kendi yemini üretiyor ve orada Türkiye’nin en modern hayvan yetiştiriciliği ve üretim tesisi var. Süt ve süt ürünleri konusunda da Türkiye’nin enlerinden birisi oldu. Bu da Yozgat’a büyük bir katkı sağladı” ifadelerini kullandı.
ET ve SÜT KURUMU BÜYÜK BİR KAZANIM OLDU
Yozgat’ta büyük bir tesisin olduğunu ve bu tesisin çok kısık bir kapasite ile işletildiğini hatırlatan Bakan Bozdağ, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla biz orayı Et ve Süt Kurumuna verdik. Şu anda Et ve Süt Kurumunun Ankara dışında tesisi bulunan birkaç ilinden bir tanesi Yozgat. Özelleştirmeler yapılırken biz burayı devletin himayesinde faaliyete geçirdik ve et bölümü şu anda çalışıyor, sözleşmeli hayvancılık yapılabiliyor, Yozgat Kavurması adı altında bir de kavurma çıkardı ve Yozgat’ı da bir markaya çevirme çabası içerisinde. Yozgat’ta hayvan besicisi bu açıdan da büyük bir şansa kavuştu. Hayvanını kesmek istediğinde bu hizmeti alabileceği devletin bir tesisine kavuşmuş oldu. Oranın birde süt bölümü var ve şu anda faaliyete geçiremedik. İnşallah önümüzde ki süreçte süt bölümünü de faaliyete geçirebildiğimiz takdirde Yozgatımız kendi sütünü de işleyebilir bir hale gelecektir. Bunun içinde büyük bir gayretin içerisindeyiz. İnşallah bununda nasıl bir netice alacağını hep beraber göreceğiz. Önümüzdeki günlerde Tarım Bakanımız Yozgat’ta olacak. O da bu tesisi gezip görecek. Onunla da konuşuyoruz. Bu konuda ilerleme kaydedeceğimizi düşünüyorum. Henüz alınmış bir netice yok ama biz bu işin peşini bırakmadık” şeklinde konuştu.
BOŞA AKAN SULAR TARIMA
KAZANDIRILDI
Tarım alanında Yozgat’ta su konusunda ciddi sıkıntıların olduğuna değinin Bakan Bozdağ, “Yozgat esasında su fakiri olan bir il. Bizim büyük ırmaklarımız, büyük göllerimiz, barajlarımız yok.
Suyun önünü tutarak ve orada su toplayarak oradan Yozgat’a bir fayda sağlamaya gayret ediyoruz. Hükümetlerimiz döneminde Yozgatımızın boşa akan sularının tamamını Yozgatlının arazisine döndürmek ve hayrına çevirmek için önemli adımlar attık” dedi.
Yozgat’ta yapılan ve yapımı devam eden barajlara değinen Bakan Bozdağ şu şekilde devam etti;
UZUNLU BARAJI
Boğazlıyan’da Uzunlu Barajı var. Boğazlıyan ovasının bereket kaynağı. Bu barajın tabanı yarıldı ve su kayboldu. Çünkü yanlış bir zemine baraj oturtulmuştu. Çok ciddi kaynak aktarımı yaparak buraya müdahale ettik. Uzunlu Barajı gibi iki baraj yapacak kadar para harcadık. Şimdi bu barajımız adeta yeniden yapılmış oldu ve Boğazlıyan ovasının bereket kaynağı haline geldi, sulama devam ediyor.
OĞULCUK BARAJI
Yine Boğazlıyan’da Oğulcuk Barajımız var. Temelini attık ve inşası sürüyor. İnşallah yakın zamanda bittiğinde Oğulcuk Barajı Boğazlıyan ovasının geri kalan kısmını sulayacak ve oradaki bereketi artıracaktır.
GELİNGÜLLÜ BARAJI
Yozgat merkezde Gelingüllü barajımız var. Bizden önce başlanmış, baraj kısmı bitirilmiş ama suyun isale hatlarıyla araziye ulaşması tamamlanmamıştı. Biz kalan kısımları kapalı devre sulama sistemine geçirmek suretiyle Yerköy, Şefaatli ve Kırşehir istikametinde diğer alanları suyla buluşturan tarihi bir adımı attık. O da çok büyük bir imkan sağladı.
CEMİL ÇİÇEK BARAJI
Yozgat merkezde Cemil Çiçek barajı adıyla büyük bir baraj yaptık. Bu baraj Yozgat, Yerköy ve Çiçekdağ’ın içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Aynı zamanda Yozgat merkez ve Yerköy’de ki tarım arazilerinin önemli bir kısmını da sulayacaktır. Yani suyla buraları buluşturan bir adım attık.
İNANDIK BARAJI
Yerköy’de 41 yıldır yapılmayı bekleyen, baraj olabilecek niteliğe sahip İnandık Barajını 2017 yatırım programı içerisine aldık. İnandık Barajı ile de Yerköy ovası suya kavuşacak. Suyla buluşan topraklarımızda inşallah bereketlenecektir.
SÜREYYABEY BARAJI
Çekerek ilçemizde Süreyyebey Barajı var. Bizden önce temeli atıldı ancak bir harcama yapılmadı. Biz Süreyyabey Barajını bitirdik. Bu baraj maalesef Çekerek ovasını sulamıyor, Amasya’da ki tarım arazilerini suluyor ama bu barajdan Aydıncık’ta çok bereketli olan Kümbet Ovasını sulayacak bir imkan oluşturuluyor ve şimdi Süreyyabey Barajının sularını Kümbet ovasına aktaracak projeyi hayata geçiriyoruz. Kümbet Ovası bu suyla birlikte adete bir Bursa, bir Antalya olacak. Toprağı çok uygun, iklimi çok uygun bir bölge.
AKDAĞMADENİ
BARAJI
Akdağmadeni ilçemizde büyük bir barajın temeli atıldı. Bu barajdan Akdağmadeni’nin çok az bir kısmı sulanacak. Aslında bu Kadışehri’nin mevcut ovasının tamamını bu suyla sulamış olacağız. Kadışehri ovası ve Saraykent’in bazı bölgeleri, gelen bu sudan istifade etme imkanı bulacak. Oralarda çok kıymetli ve bereketli alanlara dönüşmüş olacak.
BARAJ YAPILMAYAN, İNŞAASINA
BAŞLANILMAYAN
SUYUMUZ KALMADI
Yozgat toprakları içerisinde baraj yapılabilecek suların tamamını ya baraj yaptıklarını yada baraj yapmak üzere inşasına başladıklarını aktaran Bakan Bozdağ, “Baraj yapılmayan, inşaatına başlanılmayan suyumuz kalmadı. Hepsi yüzlerce milyon liralık eserlerden oluşuyor. Küçük göletlerimiz var. Göletlerinde önemli bir kısmını tamamladık. Bir kısmının inşaatı devam ediyor ama önemli bir kısmı da özel idare kapsamında sulanan yerler. Şu anda özel idare kapsamında gölet yapılabilecek 20 tane yeri DSİ özel idareden alma kararı aldı. Bunun anlamı şu, artık köylerimizde ufak tefek olan yerlerin tamamını da inşallah gölete dönüştüreceğiz ve oradan da araziyi suyla buluşturacağız.
DSİ’nin imkanları daha fazla olduğu için sulama işinde de alacağımız mesafe artacaktır” diye konuştu.
Bakan Bozdağ konuşmasını şu şekilde tamamladı;
“Hem hayvancılıkta, hem tarım alanında ve diğer alanlarda pek çok işi bu dönemde hayata geçirdik.
Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız söz konusu Yozgat olduğunda en güzel desteği Allah’ın izniyle ilimize hep yaptılar. Bizde bu yatırımları Yozgat’a aktarmanın gayreti içerisinde olduk. Yozgat’ın yarını inşallah daha iyi olacaktır.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.