""

Yozgatlı ev hanımları kışlık yufka ekmeği yapımına başladı « Yeniufuk Gazetesi

8 Mayıs 2024 - 15:04

Yozgatlı ev hanımları kışlık yufka ekmeği yapımına başladı

Yozgatlı ev hanımları yaklaşan kış öncesi komşuları ile birlikte imece usulü kışın tüketeceği yufka ekmeği hazırlığına başladı.

Yozgatlı ev hanımları kışlık  yufka ekmeği  yapımına başladı
Son Güncelleme :

14 Eylül 2017 - 7:00

Genelde havaların tam soğumadan başlanılan kışlık yufka ekmek hazırlığını köydeki kadınlar tandırda yaparken, şehirlerdekiler ise apartmanın bodrumlarını ya da çatı katlarını tercih ediyor. İmece usulü yapılan yufka ekmekler hem ailelerin bütçesine katkı sağlıyor, hem de yöresel yemeklerin tüketilmesine öncülük ediyor.
Özellikle köylerin vazgeçilmezi tandırda yufka ekmeği, imece usulü ile pişirilip soğuk kış günlerinde ev hanımlarının işini kolaylaştırdığı için büyük ilgi görüyor.
Yozgat’ta yaşayan ev hanımı Leyla Yılmaz, komşuları ile birlikte kışın tüketeceği ekmeğin hazırlığına başladıklarını belirterek bu sayede aile ekonomisine de katkı sağladıklarını söyledi. Yılmaz, “Her yıl kış mevsimi öncesi akraba ve komşularla imece usulü toplanarak yufka ekmeğini yapıyoruz. Yufka her yemekle tercih ediliyor.
Özellikle Yozgat’ımızın yöresel yemeği olan madımakla daha fazla tüketiliyor. Evde 5 kişilik bir aileyiz, bu yüzden fırından aldığımız ekmekten daha ucuza geliyor. Eskiden köyde yapardık ve şehirdeki evimize getirirdik.
Getirirken yufka ekmeği kuru olduğu için kırılır bir kısmı zarar görürdü. Şimdi ise evimizin yanındaki tandırda yaptığımız için zarar görmeden evimize getirerek kış boyu tüketiyoruz.” diye konuştu.
Nursel Turan’ da kışlık yufka ekmeği yaptıklarını anlatarak, “Bu şekilde kalabalıkla yapılması daha fazla yufka ekmek yapmamızı kolaylaştırıyor.
Diğer türlü az kişiyle ekmek yapsak belki bir kişiye 2-3 gün ekmek yapmamız gerekirdi. Ama kalabalıkla yani imece usuülü yaptığımız için bir günde bir komşumuzun kış boyu tüketeceği yufka ekmek ihtiyacını yapmış oluyoruz.
Ayrıca yufka ekmeği yaparak ev ekonomisine katkı sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.