""

Yozgat’ta çöpten elektrik üretilecek « Yeniufuk Gazetesi

23 Nisan 2024 - 19:35

Yozgat’ta çöpten elektrik üretilecek

Yozgat Merkez ve İlçe belediyeleri ile diğer kuruluşlar tarafından günlük toplanan 150 ton çöp en geç 1 yıl içerisinde elektrik enerji üretimine dönüştürülecek.

Yozgat’ta çöpten elektrik üretilecek
Son Güncelleme :

20 Ocak 2017 - 7:00

Yozgat Merkeze bağlı Salmanfakılıköyü Beşiktepe mevkiine 9 yıl önce kurulan Yozgat Katı Atık Bertaraf Tesislerinde, çöplerin Ön Ayrıştırma Ünitesinden geçirilerek organik atıkların Fermantasyon Tesisinde çürütülmesi sonucu elde edilen biyogazdan ve mevcut Düzenli Depolama Alanında oluşan metan gazından enerji üretilecek. İhaleyi alarak yaklaşık 21 milyon liralık yatırımı yapacak olan ITC-KA Enerji Üretim Sanayi ve Tic. Aş ile Yokab başkanlığı arasında imzalar atıldı.
Yozgat Katı Atık Bertaraf Tesisleri Birlik Başkanı Kazım Arslan, imza sonrası yaptığı açıklamada,mevcut durumda Yozgat merkez ve ilçebelediyeleri ile diğer kuruluşlar tarafından günlük toplanan 150 ton çöpün tesise kamyonlarla taşındığını, kantarda tartıldıktan sonra Katı Atık Düzeni Depolama Alanına boşaltılarak bertaraf edildiğini söyledi.
Başkan Arslan, imzalanan sözleşme ile bütün kentin çöpünün toplandığı alanın ”Geri dönüşüm sahasına” dönüştürülerek mevcut atık sahasının ıslah edileceğini ve deponi gazından en geç 1 yıl içerisindeelektrik enerji üretimine başlanacağını ifade etti.
Çöpten enerji üretmenin titiz bir çalışma olduğunu, Yozgat Entegre Katı Atık Yönetimi Projesinin hayata geçirilmesi ile Yozgat’ın, Türkiye’de az sayıda bulunan modern bir tesise kavuşacağını belirten Başkan Arslan, şunları kaydetti: “ÇöplerTesise boşaltıldıktan sonra ilk olarak Atık Ayrıştırma Ünitesinden geçirilecek, bu ünitede ilk olarak organik olan ve olmayan çöplerin ayrıştırılacaktır.
Organik olmayan ambalaj atıkları lisanslı geri dönüşüm merkezlerine teslim edilecek,yemek atıkları gibi organik atıklar da Fermantasyon Ünitesinde çürütülerekelde edilecek olan biyogaz, gaz balonuna, ardından da gazla çalıştırılan elektrik motorlarına gönderilerek elektrik üretimi gerçekleştirilecektir. Bunun yanı sıra elektrik motorlarının çalışma sonrası açığa çıkan ısısıyla da sera kurularak organik sebze ve çiçek üretimi yapılacaktır. ”dedi.
Birçok yerde boş alanlara dökülerek kötü bir görünüme vebiriken metan gazının patlama riskinesebep olan çöpleri geri dönüştürerek ekonomiye, sera gazı etkisi yaratan metan gazını değerlendirerek de çevreye büyük katkı sağlayacaklarını vurgulayan Arslan, “Tesisimizdeki metan gazından”Yaklaşık saatte 1000 kilowatt civarında elektrik üreteceğiz. Bu da takriben 3.500 konutun elektrik tüketimi demektir. Ayrıca katı atıkların bertarafı için harcadığımız yıllık yaklaşık 1 milyon lira belediyemizin kasasında kalacaktır. ”diye konuştu.
YOZGAT ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİMİ PROJESİ
“Atıkların hacmini azaltmak, yönetimini kolaylaştırmak, organik atıkları anaerobik yöntemle biyogaza dönüştürerek elektrik ve ısı enerjisi elde etmek, geri kazanımı arttırmak amacıyla atığa uygulanacak fiziksel ve biyolojik işlemlerden bir veya birkaçının uygulanması sonrasında uygun teknoloji ve yöntemlerle atığın alıcı ortama zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi hedeflenmiştir. Katı Atık Depolama Tesisinde gerçekleştirilecek entegre atık yönetim modelinde nihai hedef atıkların maksimum oranda değerlendirilmesi, depolama alanına gönderilen atık miktarının en aza indirilmesi ve depolama alanının kullanım süresinin uzatılmasıdır.”
Proje şu üniteleri içermektedir: “Mekanik Ayırma Tesisi (Organik Atıkların ve Geri Kazanımı Mümkün Atıkların Ayrıştırılması), Biyometanizasyon Tesisi (Biyogaz Üretimi), Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi (Isı ve Elektrik Enerjisi Üretimi)”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.