""

Yozgat’ta göçü durdurmak « Yeniufuk Gazetesi

23 Kasım 2024 - 16:28

Yozgat’ta göçü durdurmak

80’li yıllara kadar Devlet, sosyal devlet politikası gereği, alt yapı haricinde fakir yörelerin kalkınması amacıyla ekonomik yatırımlar yapardı. 24 Ocak kararlarıyla Devlet bırakın yatırımı, elindeki KİT’leri de satarak üretimden tamamen çekildi. Bu süreçte ilimizde mevcut tek fabrikamız da maalesef hurda fiyatına satıldı. Zaten sadece arsa değeri için alınmıştı ve o arsaya da AVM ve apartmanlar yapıldı. Keşke o fabrikamız “bira üretimine devam etmek” kaydıyla satılsaydı.

Yozgat’ta göçü durdurmak
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 11:42

80’li yıllara kadar Devlet, sosyal devlet politikası gereği, alt yapı haricinde fakir yörelerin kalkınması amacıyla ekonomik yatırımlar yapardı. 24 Ocak kararlarıyla Devlet bırakın yatırımı, elindeki KİT’leri de satarak üretimden tamamen çekildi. Bu süreçte ilimizde mevcut tek fabrikamız da maalesef hurda fiyatına satıldı. Zaten sadece arsa değeri için alınmıştı ve o arsaya da AVM ve apartmanlar yapıldı. Keşke o fabrikamız “bira üretimine devam etmek” kaydıyla satılsaydı.
Konumuz bu değil. Bu yazımda gün bugün, saat bu saat ilimizde hangi yatırımlar yapılabiliri anlatacağım. Ayrıca bu düşüncelerimi anlattığım bir de video çekip facebook sitemde paylaşacağım.
Yozgat tarım ve hayvancılık konusunda en önemli ildir. 14.100 km2 yüz ölçümü, 65 lt saniye suyu ve 750.000 hk. tarım arazimiz vardır. İki şeker fabrikası, kömürü ve nakliyeci ordusuyla önemli bir ildir.
Daha da önemlisi bankalarda (1,7 milyar Türk Lirası ve 4,6 milyar da döviz bazında olmak üzere) toplam 6,3 milyar birikimi olan bir ilimizdir. Peki bu birikim sahibi hemşerilerimiz paralarını nasıl değerlendirir?
Ya bina yapar, ya da il dışından bayilik alıp dışarıda üretileni Yozgat’ta pazarlar… Ucuz fiyata arsa bulursa arsa alır ya da ikinci veya üçüncü evini alır… Peki tüm bunların ilimizde yaşayan ve herhangi bir üretme yeteneği de olmayan gençlerimize bir faydası var mıdır?
Yoktur! Bu nedenle de iş bulamayan genç insanlarımız başka illere göçmek zorunda kalır. Son 25 yılda ilimizin nüfusu 700 binden 415 bine inmiştir. Bunu hepimiz biliyoruz ama önemli olan şudur: Bu göç nasıl durdurulur ve çözüm nedir?
Bence çözüm için öncelikle iki şeye ihtiyacımız vardır:
Birincisi devlet desteğidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti gerçekten Yozgat’ın üretmesini ve zenginleşmesini istiyorsa bu desteği vermelidir. Nedir bu destekler: Vergi muafiyeti, vergi ve harç istisnaları, SSK muafiyetleri, ithal edilecek araç ve makineler için vergi muafiyetleri, Organize Sanayi bölgesi içinde ana yola cepheli, alt yapısı, yolları, suyu, elektriği olan ve Fakıbeyli göletinden faydalanabileceğimiz en az 1000 dekarlık bir yatırım sahasının tahsis edilmesi.
Devletin vereceği sermaye garantisi ve yatırım teşvikleri aşağıda açıklayacağım yatırımlar konusunda girişimciler için bir çekim gücü oluşturacaktır. Çünkü hem paraları garanti altında olacak, hem de büyüyecek bir işe girişecek, belki de yakınlarının da iş sahibi olmalarını sağlayacaklardır.
İkincisi, Yozgat esnafının ve halkının desteğidir. Yozgatlılar, daha zenginleşmek için ağızlarından düşürmedikleri milliyetçiliğin gereğini yapıp illerine sahip çıkmalıdır. Gerçi mevduat sahiplerine hak vermiyor da değilim. Geçmişte yaşanan YİBİTAŞ ÇİMENTO ve YİMPAŞ talanından sonra birlikte yatırım yapmaktan kaçınmaktadırlar. Kontrolü olmayan, paranın garantisi olmayan yerde para sahibi doğal olarak kaçar. Bunu önleyecek tek şey de devlet garantisidir.
Bu garanti ile öncelikle halka açık bir anonim şirket kurulmalıdır. Adı Yozgat Yatırım AŞ. olabilir. Yönetimi, Yozgat’ta yaşayan ticaret ve üretim yapan insanlardan oluşmalıdır. Kömür, gübre, inşaat malzemesi satanlar, inşaat işleri yapıp elinde kamyon, kepçesi olanlar, keresteciler, tuğla-biriket-hazır beton imalatçıları, kraft torba, pp, pe’den çuval imalatçıları, zahireciler, bakliyatçılar, sanayide tornası olanlar, soğuk demirciler, “üretim nasıl yapılır”ı bilenler ve sermaye sahipleri bu şirketten hisse almalıdır.
Yozgat Yatırım AŞ’nin yapması gereken iş konuları:
1. Çin çıkışlı İpek Yolu ilimizden geçmektedir. Yozgat lojistik merkez ilan edilmelidir.
2. İlimizde tükettiğimiz kömürü biz ithal edip ilimizde satmalıyız.
3. Kimyevi gübre, organa mineral, sıvı gübre imalatı yapılmalıdır. Bu konuda 35 yıllık tecrübem vardır.
4.Anfo üretim izni alınmalıdır.(Google’den arayınız)
5.33 AN gübre ithali ve İç Anadolu’da satma izni alınmalıdır.
6. Yemlik buğdaylardan ekmeklik un üretimi yapmak, temizlemek ve siloculuk, böhler marka sistemleri kurmak.
7. İlimizde 2 şeker fabrikası, yakın illerden Çorum ve Kırşehir’de de şeker fabrikası vardır. Bunların küspelerini kuru küspe haline getirerek (10 kg yaş küspeden 1 kg kuru küspe elde edilir) saklanabilmesini kolaylaştırmak. Yonca, mısır skajlarını aynı yöntemle amanduskahl makineleriyle yapmak.
8. Tarımda ve sanayide önemli bir madde olan kükürt ten kar elde etmek amacıyla kükürt tesisleri yapmak. Kükürt temini için Kırıkkale Rafinerisi iyi bir fırsattır.
9. Büyükbaş besicilik, kaz yetiştiriciliği yapmak. 1 milyon ton yemlik buğday üreten köylünün bu buğdaylarını siloculukla alıp temizlediğimizde çok miktarda yem çıkar. Ucuz yem, çok etin teminatıdır.
10. Yozgat’ı bakliyatın başşehri yapabiliriz. Yeşil mercimek, nohut, fasulye yetiştirmeye uygun bir iklimimiz var. Yozgat’ımız ülkenin erzak deposu olabilir. Hem tohum üretimi, hem de erzak olarak adi figi, macar figini tohum olarak üretip tüm Türkiye’ye satabiliriz.
11. Su, gölet, baraj, kanal inşaatı yapmak, maden ve otantik taşlarımızı değerlendirmek amacıyla Yozgat Yatırım AŞ bünyesinde bir de inşaat şirketi kurulmalıdır. Gereken kamyon, kepçe, iş makinelerini gümrüksüz ithal etmeliyiz. Devlet bu teşvikleri verdiğinde 1 TL. koyan hissedarların paraları işe başlamadan 3 TL. olur. Bunu gören küçük tasarrufçular da bu projeye ortak olmayı arzu ederler.
Devletimize ve Sayın Valimize büyük görevler düşmektedir. Ben kendi adıma naçizane bilgim ve tecrübemle hemşerilerimin emrine amadeyim.
Her şey hayalle başlar. İnşallah bu hayalim gerçekleşir de en azından ilimizde işsizlik biter ve artık göç vermeyiz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.