""

Yozgat’ta toprak İşlemesiz tarım uygulaması yaygınlaşıyor « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 10:03

Yozgat’ta toprak İşlemesiz tarım uygulaması yaygınlaşıyor

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, il genelinde 2014 yılında başlattığı toprak işlemesiz (Korumalı) Tarım uygulamasını sürdürüyor.

Yozgat’ta toprak İşlemesiz  tarım uygulaması yaygınlaşıyor
Son Güncelleme :

07 Aralık 2016 - 7:00

Şefaatli İlçesine bağlı Akcami Köyündeki örnek çiftçi seçilen Mehmet Gülcan’ın anız olan tarlasına Toprak İşlemesiz olarak Macar Fiği Ekimi yapıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziayettin Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, il genelinde korumalı tarım uygulamasının yaygınlaştırılması için çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini söyledi.
Uygulama ile bölge çiftçisinin hem arazisinin verimli hale geldiğini hem de ekonomik anlamda büyük tasarruf sağladığını kaydeden Özdemir, “Toprak işlemesiz tarım toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Bu olur mu diyorlar bazı çiftçilerimiz. Ama bunun araştırması Amerika, Avrupa ve Ülkemizdeki Araştırma Enstitülerinde yapılmıştır. Toprak işlemesiz tarım yapıldığında toprağın strüktürü dediğimiz yapısı bozulmamakta ve her şey doğal ortamına bırakılmakta böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri artmakta ve toprağın su tutma kabiliyeti artmaktadır. Ayrıca toprak yüzeyi anız ve bitki artıkları ile kaplı olduğundan dolayı erozyon en az seviyeye inmektedir.”dedi.
Deneme amaçlı yapılan toprak işlemsiz tarım ile kaliteli verim elde ettiklerini vurgulayan Özdemir, “2017 üretim sezonu için; geçüretim sezonunda buğday ekili bu tarlaya hiçbir toprak işlemesi yapmadan, İl Müdürlüğümüz tarafından tohumluğu karşılanarak 15 dekarlık kısmına anıza doğrudan Ekim Mibzeri ile Macar Fiği ekimi yapılmıştır. İlimizde anız yangınları önemli bir sorundur. Anız yakıldığı için toprak yok olmakta ve verimi düşürmektedir. Ayrıca nadas alanlarının çokluğu da ayrı bir sorundur. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak Yozgat’ta nadas alanlarının azaltılması için toprak işlemesiz olarak buğday ve fiğ münavebesinin her yıl üretime açılması ve hayvancılığa kaliteli kaba yem temini açışından çok önemli bir alternatif yol olduğu düşünüyor ve bu doğrultuda yayım çalışmaları yapıyoruz. Bu nedenle taban olmayan kıraç arazilerde toprak işlemesiz olarak 1 yıl buğday 1 yıl fiğ ve benzeri tek yıllık yem bitkileri münavebesini çiftçilerimize öneriyoruz.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.