""

YÜRÜMEK İÇİN ‘MAHANANIZ’ OLMASIN! « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 01:21

YÜRÜMEK İÇİN ‘MAHANANIZ’ OLMASIN!

YÜRÜMEK İÇİN ‘MAHANANIZ’ OLMASIN!
Son Güncelleme :

11 Şubat 2017 - 7:00

Sağlıksız Beslenme adına günümüzde ne kadar çok kötü alışkanlıklar varsa bunların büyük çoğunluğu Yozgatlı olarak hepimizde mevcut.

Dolayısıyla bu sıkıntılardan biraz olsun vatandaşı kurtarmak isteyen Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü önemli bir çalışmayı burada devreye koyarak, sağlıklı yaşam yürüyüşü gerçekleştirildi.

Kurum imkânlar ölçüsünde elinden geldiğince ve aklı yettiğince vatandaşın dikkatini ne kadar çekmek için uğraşsa da çalışmadan beklenen sonuç alınmış değil.

Sayın Bekir Çaylak sen bu kanaate nerden vardın diyenler olacaktır.

Bu soruya şu ifadelerle cevap vermek mümkündür…

Yimpaş AVM önünden başlayıp Cumhuriyet Meydanı’nda sona eren yürüyüşte tek dikkat çeken unsur Yozgat şivesiyle hazırlanan “Sağlığını masiyosan mahana bulma yürü” pankartı oldu.

Ayrıca Basına yansıyan fotoğraflar incelendiğinde ne katılım yüksek seviye de olduğu ne de çalışmanın vatandaş tarafından yeteri kadar ilgi gördüğünü söylemek mümkün değildir.
Zira çalışmaya katılmak durumunda olan görevliler ellerinde pankartlarla yürüyüş yaparken, yoldan geçen vatandaşlar sadece pankartların ne anlam ifade ettiğine dikkat kesilmiş halleri daha çok dikkat çekmiştir.

Halbuki Halk Sağlığı Müdürlüğü daha önceki çalışmalarında olduğu gibi vatandaşın dikkatini çekmek için deyim yerindeyse 40 takla atıyor, halk arasında unutulmuş Yozgat şivelerini kullanarak hem yeniden hatırlatmasını sağlıyor hem de vatandaşı olayın içine çekmeye çalışıyor.

Aslında bu önemli bir durumdur. Bilindiği gibi her yöreye ait farklı ifadeler olduğu gibi Yozgat’a has dikkat çeken çok sayıda ifadeler bulunmaktadır.

Günümüzde çok fazla kullanılmıyor olsa da, bu ifadeler arasında Yozgat şivesi olarak ön plana çıkartılarak hazırlanan “Sağlığını masiyosan mahana bulma yürü” sözüyle dikkat çeken pankart şimdiden hafızlarlardaki yerini aldığını söylenebilir.

Yürüyüş sonrası çalışmalarla ilgili Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştiren Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Karaaslan, “Sağlık Bakanlığımızın sağlıklı yaşamı bir kültür haline getirmek için projeleri var. Bunlardan birisi de sağlıklı yaşam yürüyüşlerinin yapılması. Birçok hastalığın temelinde sağlıksız yaşam ve hareketsizlik var. Dolayısıyla insanlarımıza hareketli yaşam konusunda bilinç oluşturmak insanlarımızı hareketli yaşama teşvik etmek için yürüyüşler organize ediyoruz.” dedi.
Yürüyüşe dikkat çekmek için Yozgat şivesiyle hazırlanan pankart hakkında da açıklamalarda bulunan Karaaslan, “Sağlık Bakanlığımız tarafından kendi yörelerinde şiveleriyle slogan üretilmesi talimatı geldi. Biz de Yozgat diliyle bir slogan ürettik. “Sağlığını masiyosan mahana bulma yürü” yani yürümek için hiçbir şeyi bahane etmeyin diye slogan ürettik. Bunun da dikkat çektiğini ve faydalı olduğunu gördük” şeklinde konuştu.

 

  • Şehit edilişinin yıldönümünde bir araya gelen insanlara birlikte görev yaptığı arkadaşları tarafından hayat hikayesi anlatılan Şehit Teğmen!
  • Daha çok turist çekmek için ilçeye daha çok turizm amaçlı tesisler yapılması gerektiğini anlatan Başkan!
  • Yüksek Okul açılması için hazırlıkları aralıksız sürdüren bu çalışmaları konuşmak için senato toplantısının yapıldığı İlçe!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.