""

Ziraat Fakültesinde yetiştirilen Kayın mantarının hasadı yapıldı « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 02:11

Ziraat Fakültesinde yetiştirilen Kayın mantarının hasadı yapıldı

Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde deneme amaçlı üretimi yapılan kayın mantarının hasadı gerçekleştirildi.

Ziraat Fakültesinde yetiştirilen  Kayın mantarının hasadı yapıldı
Son Güncelleme :

07 Ocak 2017 - 7:00

Normalde ağaç kütüklerinde yetiştirilen kayın mantarının üniversitede yapılan farklı kompostfermantasyon çalışması ile içinde saman ve bitkisel atıkların bulunduğu torbalarda üretildi.
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülden Balcı yürütücülüğünde gerçekleştirilen kayın mantarı deneme üretiminin ilk hasadı Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey’in katılımıyla gerçekleştirildi. Besin değeri diğer kültür mantarlarından daha yüksek olan kayın mantarı bu deneme üretimi ile üreticilere alternatif bir üretim modeli sunuyor.
Rektörümüz Prof. Dr. Salih Karacabey deneme üretimi gerçekleştirilen kayın mantarının hasadı sırasında Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve ekibinden bilgiler aldı.
Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey, yaptığı açıklamada, Ziraat Fakültesinin özellikle üreticilere yol gösterecek, katkı sağlayacak ve üreticileri yönlendirecek birçok alanda çalışma yaptığını söyledi.
Karacabey, “ Bu tür çalışmalar insanımıza bilgi vermeyi ve onları yeni alanlara yönlendirmenin yanı sıra üreticilerimizin ülke ekonomisine ve kendi ekonomilerine katkı sağlamayı hedefleyen çalışmalardır. Bu noktada kayın mantarı deneme üretimi öğrencilerimize ve araştırmacı genç arkadaşlarımıza yeni teknikleri öğrettiği gibi üretim açısından da yeni değerlendirmeler yapma imkânı vermektedir. Bu çalışma geliştirildiğinde hem fakültemize büyük katkı sağlayacak hem de Yozgat’taki üreticilerimiz açısından yeni iş alanları yeni üretim alanları açacaktır.” dedi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise kayın mantarının normal mantara göre hem kilo açısından hem aroma açısından çok daha kıymetli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karadağ kütüklerde yetiştirilen kayın mantarının torbalanmış saman yardımıyla Ziraat Fakültesi bünyesinde yetiştirildiğini belirterek bu pilot çalışmanın neticesinde çiftçilere alternatif bir ürün sunmayı planladıklarının altını çizdi.
Karadağ, “Şu anda deneme aşamasında 30 poşet bulunmakta. Her poşetten dört kilo civarında bir beklentimiz var. Toplamda 100-120 kilo civarında bir verim almayı hedefliyoruz.”dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.