""

Ziraat Odasından sahte zirai ilaç uyarısı « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:30

Ziraat Odasından sahte zirai ilaç uyarısı

Sarıkaya Ziraat Odası Başkan Şevki Güngör Sarıkaya’lı çiftçileri uyardı.

Ziraat Odasından sahte zirai ilaç uyarısı
Son Güncelleme :

12 Şubat 2024 - 17:13

Sarıkaya Ziraat Odası Başkan Şevki Güngör Sarıkaya’lı çiftçileri uyardı.

Güngör; “Ziraat odamız kâr amaçsız iktisadi işletmesi tarım marketimiz kaliteli ekonomik bitki besleyici sıvı gübreler zirai mücadele ilaçları yem bitkileri ve sebze tohumlarıyla stoklarını tamamlamaya devam ediyor” dedi.

Sahte zirai ilaçlar hakkında açıklamalarına devam eden Güngör; “İlaç gübre tohum gibi ürünleri ilçede bayi olmayan internetten ya da ucuz gösterip köyleri dolaşarak korsan satış yapanlardan almayınız. Piyasada çok fazla sahte ve kalitesiz ürün var. Türkiye’de sahte ve kaçak zirai ilaçların piyasası an itibariyle 2 milyon Euro civarında. İlaçlar Çin’den geliyor, kalitesiz. Bugünlerde internet üzerinden zirai ilaç satışı artış gösterdi ancak bunların içinde ne var, belli değil” ifadelerini kullandı.

Güngör, Türkiye’de ekonomik öneme sahip 70’in üzerinde kültür bitkisi yetiştirildiğini, bu bitkilerin içinde 500 civarında hastalık etmenli, zararlı ve yabancı ot türü bulunduğunu belirterek; “Bu nedenle birim alandan elde edilen verimin ve kalitenin artırılması için kullanılması gereken girdilerin başında tarım ilacı gelmektedir. Zirai ilaç tüketimi dünyada yıllık 3,5 milyon ton, Türkiye’de ise 60 bin tondur. Ancak bu alanda mücadele edilmesi gereken çok önemli sorunlar var” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki yerli firmaların zirai ilaçlarının yüzde 98’inin Çin’den geldiğini belirterek, son dönemde özellikle internetten zirai ilaç satışında büyük bir artış olduğuna dikkat çeken Güngör; “Bugünlerde belirsiz ilaçların internette satışı arttı. İlaçlar ucuz ama içinde ne var belli değil” dedi.

Sahte ve kaçak ilaçların da önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Güngör, Türkiye’de sahte ve kaçak zirai ilaçların piyasa değerinin 2 milyon Euro’ya ulaştığını belirtti. Güngör Sarıkaya ziraat odası marketinde güvenilir zirai ilaçların satıldığını belirterek çiftçileri uyardı. Haber Merkezi

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.