""

2021 YILI TAHIL EKME SEZONU BİTERKEN « Yeniufuk Gazetesi

18 Nisan 2024 - 07:27

2021 YILI TAHIL EKME SEZONU BİTERKEN

2021 YILI TAHIL EKME SEZONU BİTERKEN
Son Güncelleme :

25 Ekim 2021 - 18:45

Ülkemiz tarım memleketidir. Her yıl 20 milyon ton buğday gıda güvenliğimiz için şarttır. 85 milyon nüfusumuz için yeterli buğdayımızın olması çok önemlidir.

Bu yıl yaşanan kuraklık hem buğday hem de arpa üretiminde büyük düşüşlere sebep oldu. Bu yılın sıkıntısı ekmek ve yem fiyatlarıyla insanlarımızın temel sıkıntısı olarak ülke gündemindedir. Devletin tahıl ve bakliyat ithalinden gümrüğü kaldırması doğru karardır. Ülkemizde gıda güvenliği riski hala vardır.

2022 yılında Haziran’da tahılımız nasıl olur? Bunu da Kasım’dan başlayarak 2022 Mayısına kadar yağış durumu onu belirleyecek. İnşallah bu yıl bol, yağmurlu, karlı bir yıl geçirip milletçe rahatlarız.  Anadolu “İki yağmurun açı, üçüncü yağmurun tokudur.” Kuru şartlarda yapılan tarım “Allah ne verirse’dir. Dekara  en fazla 125 kg verim alınır. Sulu tarım ise dekar başına 500 kg’dır. Önceliğimiz İç Anadolu’da 30 vilayeti sulu tarıma kavuşturmak olmalıdır. Ya bu sene de kurak giderse ne yaparız? İnşallah yaradan mülküne sahip çıkıp bol rahmet verir.  Eylül, Ekim ayları tahıl ekmek zamanıdır. İlimizde %90 tahıl ekimi yapıldı. Geri kalan alanlar da Kasım ayı içerisinde ekilir. 2021 sezonu da bu şekilde biter.

Çiftçi nasıl bir ekim yaptı derseniz. Kimyevi gübre üretiminde hammadde noktasında dışa bağımlı olmamızdan dolayı gübre fiyatları dolara bağlıdır. Sertifikalı tohumların çok pahalı olması, çiftçimizi naçar bırakmıştır. Çiftçi kimyevi gübresiz ve eline geçirdiği tohumlarla ekimini yaptı veya yapmak üzere. Çiftçi tohumu toprağa atarak vazifesini yaptı. Allah’tan bol rahmet talep etmektedir. İnşallah halkın yağmurla ilgi umudu yaradan tarafından karşılanır, yaradan rahmetini bol bol verir.

Ülkemizin bu yıl ihtiyaç duyduğu tahıllar ülkemizi Haziran 2022 çıkarmaz. Daha çok buğday ve arpaya ihtiyacımız var. Ekmek ve yemlerdeki artış durmayacak. Bu yüzden ekmek israf etmeyiniz, ekmeğin kıymetini biliniz.

Son söz;

Kimyevi gübresiz ve kalitesiz tohumla yapılan tahıl ekimlerinden gelecek yılın hasadı da olumsuz etkilenecektir. Verim düşüklüğü bu günden görülmektedir. Son bir umutla tohumu toprağa atan çiftçimiz Yaradan’a güvenmektedir. İnşallah “Bu sene bol rahmet alırız” dileğiyle.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.