Yerköy’e bağlı Orhan Köyü’nden çiftçi Necati Özer, baharın gelmesiyle birlikte nadas alanlarının yabani otlarla kaplandığını belirterek, bu aylarda sürülmemesi halinde tarlanın gelecek yıl verimini düşüreceğini ifade etti.
Özer, “Bölgemizde sulanabilir tarım arazisi fazla olmadığından dolayı her yıl arazimizin bir kısmını ekiyor, bir kısmını da nadasa bırakıyoruz. Nadasa bıraktığımız tarlalarımızın baharın gelmesiyle birlikte sürümüne başladık. Şu an nadas alanlarının üzeri geçen yıldan kalan ve farklı bitki türleri ile kaplı olduğu için sürülmesi gerekiyor. Sürmediğimiz ya da geciktirdiğimiz takdirde bu otlar tarladan beslenir ve ekim sonrası hasat yılında verimini düşürür. Mayıs aylarında yağan yağmurlarla tekrar yabani otlar çıksa da tarlaya o kadar zarar vermez. Şu an pullukla sürüyoruz. Tekrar otlanması halinde kazayağı ile tekrar sürerek ekime hazırlamış oluruz.” şeklinde konuştu.
Benzer şekilde Aydın Yaşar da, bölgede ekim yapılan arazi kadar nadas alanlarının bulunduğunu belirtti. Yaşar, “Her yıl tarlalarımızın bir kısmını ekiyor, diğer bir kısmını nadasa bırakıyoruz. Nadasa bırakmadığımız takdirde üst üste ekim yaptığımız zaman yarı yarıya verim kaybına uğruyoruz. 400 dekar arazinin 200 dekarını bu yıl, 200 dekarını ise önümüzdeki yıl ekiyoruz. Mazot litre fiyatlarının yüksek olması biz çiftçileri zor durumda bırakıyor. Tarım Bakanlığımızın mazot konusunda çiftçilere gerekli indirimi sağlamasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Cahit Metin de bölgelerinde her yıl olduğu gibi bu yıl da nadas alanlarının sürümüne başlandığını belirterek, yaklaşık 200 bin dekar alanda anız sürümünün yapılacağını söyledi./Yusuf BAĞCI