Yozgat ekonomik sıkıntıların yaşandığı şehirlerin en başında geliyor… Bir tarafta birbirinin benzeri türde birkaç iş yeri açılırken, diğer tarafta işsizlik sebebiyle kapanan işletme sayısı yeni krizlerin habercisi olmaya devam ediyor…
Şehirde üretim olmadığı için haliyle sıcak para girdisi bulunmuyor… Esnaf müşterinin talebini karşılayacak ürünleri öz sermayesi olmadığı için ikinci ya da üçüncü merkezlerden daha pahalı almak durumunda kalıyor. Buradan doğal olarak ürünlere yansıyan maliyeti zorunlu kaldığı için ister istemez müşterisine cüzi karlarla yansıtmaktadır.
* * * *
Şehirde yaşayan nüfusun önemli kısmı özellikle hafta sonlarını şehir dışında değerlendirirken, aynı zamanda mutfak ya da konfeksiyon gibi ihtiyaçlarını oralardan karşılıyorlar… Aslında asıl konuşulması gereken en önemli nokta bana göre burasıdır. Dolayısıyla bu konuyu ayrıca bir başlık açarak, detaylı şekilde konuşmak gerekiyor… Ama bugünkü konumuz doku itibariyle aynı olsa da farklı bir durum var…
* * * *
Malum bahsettiğim sebeplerden kaynaklı olarak Yozgat’a sıcak para girdisi sıkıntısı yaşanırken, diğer taraftan mevcut potansiyelden de şehir esnafı faydalanamaz hale gelmiştir.
Yozgat’ta zaten esnaflık yapmak başlı başına bir sorun olurken, esnafın mücadele etmek zorunda kaldığı yeni bir sorun daha bulunmaktadır.
Son dönemlerde nereden ve kim tarafından icat edildi, bilmiyorum ama Yozgat esnafının sıkıntısını katmerleştiren “Yöresel Ürünler Fuarı” peydah oldu…
Bakın bu konuda birkaç gün evvel Yozgat Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Atilla Saygı’nın dikkatleri çeken çok çarpıcı bilgiler içeren bir açıklaması oldu…
Bu açıklama ne kadar yetkililerin dikkatini çekti ya da çekmedi, henüz bilmiyorum ama bu açıklamayı buradan paylaşarak, yetkililerin bir daha duyarlı davranmalarını sağlayabilmek adına tekrar veriyorum:
Oda Başkanı Saygı, eski hastane caddesinde bir binanın altına açılan Yöresel Ürün Fuarı’na tepki gösterdi. Fuar da satış yapıldığını ve bu durumun esnafının olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Saygı, “Havaların ısınması ile birlikte Fuar adı altında ticari amaçlı organizasyonlar yapılıyor. Birisinin bitip, diğerinin başlatıldığı bu tür organizasyonlara yöresel ürünler getirildiği belirterek, izinler veriliyor.
Denetimlerinin kimler tarafından yapıldığı, ücretlerinin neye göre belirlendiği belli olmayan, sağlıksız koşullar altında vatandaşa ucuzluk adı altında daha fazla fiyata ürünler satılıyor” dedi.
Bu tür organizasyonların, hareketsiz ve kısır olan Yozgat ekonomisini etkilediğine dikkat çeken Saygı, kıt kanaat geçinen esnaf ve sanatkarları zor duruma soktuğunu kaydetti.
* * * *
Saygı, “İlimize gelen sıcak para akışı olmadığı gibi elimizdeki sıcak para akışını dışarı çıkmasına izin vermemeliyiz. Esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi için yetkili kurumların bir an evvel gerekli önlemlerini almasını istiyoruz.
İlimizde zor şartlar altında bakkallık, şarkütericilik yaparak, vergisini ödeyen, stopajını ödeyen, Bağkur primini yatıran, dükkan kirasını ödeyen, SSK primini ödeyen, damga vergisini ödeyen sabah komşusundan borç para alıp akşama ödeyemeyen kişiler bizleri anlayamaz.”