""

Tarımsal Projeler ve Yozgat’ın Tarımı  « Yeniufuk Gazetesi

30 Kasım 2024 - 02:50

Tarımsal Projeler ve Yozgat’ın Tarımı 

Tarımsal Projeler ve Yozgat’ın Tarımı 
Son Güncelleme :

07 Nisan 2018 - 7:00

Yozgat, bir tarım kentidir.. Bu anlamda yapılan istatistiklere bakıldığında Yozgat’ta yaşayan nüfusun önemli bir bölümü tarımla uğraşmaktadır. Tarım ve hayvancılık alanında yapılan çalışmalara bağlı olarak kurumsal projeler ürün çeşitliliğini artırmak için yapılmaktadır.

Yozgat tarımdaki teknolojik gelişmelerin her ne kadar uzağında kalsa da, bu hususta yapılan bazı çalışmalar dikkatleri çekmektedir. Bu konuda geçtiğimiz günlerde Merkez Tayip ve Fakıbeyli köylerimizde Toprak İşlemesiz Tarımda ilk defa Nohut-Mercimek demonstrasyonları ekimleri yapıldı.

İlimizde, Toprak İşlemesiz Tarım Sistemlerini yaygınlaştırmak amacıyla 2014 yılından bu yana demonstrasyon, eğitim ve gezi çalışmaları yürütülmektedir. Bu amaçla 2018 yılında İlimizin 11 farklı yerinde demonstrasyonlar kurulmuştur. Bu alanlardan 2014 yılından beri toprak işlemesiz tarım kapsamında Buğday – Macar Fiği, Yem Bezelyesi münavebesi yapılarak başarılı sonuçlar elde edildi, bu demonstrasyon ile münavebe sistemine bölgemizde yoğun olarak ekimi yapılan nohut ve mercimeği de katarak, toprak işlemesiz tarım kapsamında yetişebilen ürün çeşitliliğini çiftçilerimize gösterilmesi amaçlanmıştır.
2014 yılından bu yana toprak işlemesiz tarım uyguladığımız iki tarlaya hiçbir toprak işlemesi yapılmadan 2018 üretim sezonunda farklı ürünler ekildi.
Tayip ve Fakıbeyli’deki demonstrasyon alanlarının bir kısmına 2018 üretim sezonu için 2017 yılının güz aylarında hiçbir toprak işlemesi yapmadan macar fiği ekilmişti. Tayip köyünde yapılan demonstrasyon alanında ayrılan bir parsele nohut, Fakıbeyli köyünde yapılan demonstrasyon alanında ayrılan alana nohut ve mercimek ekilmiştir. Böylelikle çiftçilerimize farklı ürünlerle toprak işlemesiz tarımda münavebenin (ekim nöbeti) farklarını görme imkânı sunulacaktır.
Bilindiği üzere Toprak İşlemesiz Tarım; toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Girdi (özellikle mazot), zaman ve işgücünden tasarruf sağlayarak çiftçinin daha karlı üretim yapmasına imkân sağlayan toprağı ve bitkiyi koruyan, sürdürülebilir, uzun vadede toprakların iyileştirilmesine ve erozyon nedeniyle yok olmasının engellenmesine önemli katkı sağlayan bir sistemdir. Toprak işlemesiz tarım yapıldığında toprak strüktürü (yapısı) bozulmamakta ve her şey doğal ortamına bırakılmakta, böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri ve toprağın su tutma kabiliyeti artmaktadır.
Bu demonstrasyonlar İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından düzenli olarak kontrolleri gerekli ilaçlama ve bakım çalışmaları yapılacak, sonuçlar çiftçilerimize ve kamuoyuna duyurulacaktır.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.