Bu konu sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da mücadele etmek durumunda kaldığı sorunların en başında gelmektedir… Madde bağımlılığından her yıl Dünya da çok sayıda insan hayatını kaybederken, birçok insan da bu rahatsızlıktan kurtulmak için tedavi görmektedir…
Ülkemizde bağımlılıkla mücadele kapsamında kanunlar yeniden düzenlenmekte olduğunu buradan belirtmek isterim… Bağımlılıkla mücadele kapsamında ilgili Bakanlık İl’ler bazında hazırlanan projelerle sorunun giderilmesi için çalışmaları aralıksız sürdürmektedir.
Valilikler bünyesinde ilgili Kurum ve Kuruluşların da bu konuda çalışmaları dikkatleri çekmektedir. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Milli Eğitim Kurumu Okullarda tedbir amaçlı çalışmalar sürdürmektedir. Geçtiğimiz hafta bu konu önemli bir sempozyum ile bir kez daha ele alındı… Bozok Üniversitesinde I. Bozok Psikiyatri Sempozyumu’nda her yönüyle madde bağımlılığı, maddeden uzak durma ve madde bağımlılığı ile mücadelede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunmak ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla alanında uzman akademisyenler tarafından sunum yapılarak madde bağımlılığına dikkat çekildi ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve sempozyum başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özgül Karaaslan, bağımlılığın ülkemizde ve dünyada önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Yapılan bütün ulusal ve uluslararası çalışmalara rağmen, bağımlılığın artış hızı ve olumsuz sonuçlarının engellenemediğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Özgül Karaaslan, “Biz de bu sempozyumda bağımlılığı farklı boyutlarıyla tartışmak istedik. Alkol, madde, davranış bağımlılığı, sigara ve bağımlılıkta tedavi ve benzeri konuları masaya yatıracağız. İlkini gerçekleştirdiğimiz 1. Bozok Psikiyatri Sempozyumu’nun amacına ulaşacağını düşünüyor tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.
Bağımlılığının bireyi, aileyi ve tüm toplumu paramparça edebilecek sorun olduğunu belirten Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, “Tıp Fakültesi olarak bu önemli konunun üzerine önemle eğilerek dün olduğu gibi bugün de yarın da mücadele vermeye devam edeceğiz.” dedi.
Bağımlılığın son yıllarda özellikle çocuklar ve gençler üzerinde büyük bir risk ve tehlike oluşturduğuna vurgu yapan Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, “Bugün özellikle çocuklardaki elektronik eşya, internet ve madde bağımlılığının aileyi yıkacak boyutlara kadar geldiğini görüyoruz. Sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir nesil yetiştirmek için gayret göstermemiz gerekiyor. Bunda özellikle psikolog ve psikiyatristlerin çok önemli bir rolü vardır. Burada en önemli sorumluluk anne ve babadan başlıyor. Sonra çevre, okul ve öğretmenler olarak sıralayabiliriz.” dedi.
Üniversite olarak toplumsal sorunlara yönelik önemli toplantılar düzenlediklerini belirten Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, “Tıp Fakültemizin “Bağımlılık” konusunu ön plana çıkartarak düzenlediği Psikiyatri Sempozyumu’na çocuklarımızı yetiştiren öğretmenler ve din görevlilerinin konuya vakıf olmaları açısından katılmalarını isterdim. Şehrimizdeki tüm öğretmenler ve din görevlileri de böylesine önemli bir konuyu yakından takip etme imkânları olsaydı. İnşallah bundan sonraki sempozyumları öğretmenlerimiz ve din görevlilerimizin katılımı ile gerçekleştiririz. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Bülent Çiftçi ve Dr. Yunus Hacı Musalar’ın yaptığı sempozyumun ilk oturumunda Alkol Bağımlılığının Nörobiyolojisi, Bağımlılığın Epidemiyolojisi, Bağımlılıkta Karar Verme Süreçleri anlatıldı. Sempozyumun diğer oturumlarında ise Davranışsal Bağımlılıklar, Çocuk ve Ergenlerde Madde Bağımlılığı, Çocuklarda Bağımlılık ve Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun İlişkisi, Sigara Bağımlılığı ve Tedavi Uygulamaları, Bağımlılığın Yıkıcı Sonuçları ve Bağımlılık Konusunda Yürütülmekte Olan Ulusal Politikalar konularında sunumlar yapılarak katılımcılar bilgilendirildi