Daha çok kazanmayı hedefleyen bazı kesimler, insanların hayatlarını tehlikeye atmayı tercih ederler, bu durumda vatandaşın sağlığını düşünen her zaman birileri mutlaka olmuştur. Bu ekipler her zaman toplumun sağlığını düşünmeyenlerin korkulu rüyasıdır.
Yozgat’ta da bu konuda zaman zaman bir takım çalışmalar yapılmaktadır. Denetim ekipleri kimi zaman bir ihbar üzerine kimi zaman da program gereği demetimler yapmaktadır. Mesela geçtiğimiz günlerde bu konuda bir çalışma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, pide fırınları, pastaneler gibi işletmelerde gıda denetimleri yaptı.
Bu konuda Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada ramazan ayında da rutin denetimlerin hız kesmeden devam ettiğini belirtti.
Tüketici sağlığının korunması için özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimlerin sıklaştırılacağını daha önceden bildirdiklerini kaydeden Özdemir, “Bu kapsamda ekmek ve pide, unlu mamüller, pasta ve tatlı üretimi yapan firmalar ile lokanta denetimlerine ağırlık verildik. Ayrıca gıda satışı yapan yerlere de gerekli uyarıları yaparak, uygun olmayan işletmeler hakkında yasal işlem yapılacak.”dedi.
Özellikle dükkan önlerinde ve açıkta uygun olmayan koşullarda gıda satışının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Özdemir, vatandaşların, alışverişlerde gıdalarda etiket bulundurulmasının ve son tüketim tarihine dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.
Özdemir; “Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şubesi; 5996 Sayılı Kanun ve İlgili Yönetmeliklerin Yozgat İl genelinde uygulanması, ilimizde faaliyet gösteren gıda ve yem işletmelerinin, teknik ve hijyenik şartlara uygun olarak faaliyet göstermeleri, gıdanın güvenilir bir şekilde tüketiciye arz edilmesi, tüketici sağlığının korunması ile sektörde haksız rekabetin önüne geçilmesi için çalışmalarını ve denetimlerini her geçen yıl hızlandırarak devam ettirmektedir.
Söz konusu denetim ve kontroller sırasında gıdaların güvenilirliğinin ve mevzuata uygunluğunun kontrolü amacıyla numuneler alınmaktadır.
2018 Yılı içinde Yıllık Numune Alma Planı ve şikâyetler üzerine 29 gıda numunesi alınmıştır 2018 yılının ilk 5 ayında gıda işletmelerine yönelik yaklaşık 757 denetim gerçekleştirilmiştir.
Önümüzdeki dönemde de gıda denetimlerine özverili bir şekilde devam edilecektir” dedi.
Denetimlerin, bayram öncesinde unlu mamuller ve tatlı üretimi yapan işletmeler ile bayram şekeri satışı yapılan firmalar üzerinde yoğunlaşacağını belirten Özdemir, “Her zaman olduğu gibi Ramazan ayında da tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıdanın arzı konusunda hassasiyetimiz devam etmektedir.
Vatandaşlarımızın ramazan ayının ve bayramının huzurlu geçmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Vatandaşlarımız uygun olmayan gıda satışıyla karşılaşılmaları halinde ivedilikle Alo Gıda 174 hattını arayarak bildirmelerini istiyoruz.”diye konuştu.