""

Yerli üretim şimdi daha kıymetlendi… « Yeniufuk Gazetesi

27 Kasım 2024 - 16:07

Yerli üretim şimdi daha kıymetlendi…

Yerli üretim şimdi daha kıymetlendi…
Son Güncelleme :

17 Ağustos 2018 - 11:22

Yozgat’ın hemen her yöresinde mevsime göre yapılan üretim dikkatleri çekse de Pazar payı sorun olmasına rağmen çiftçi üretimden vazgeçmiyor…

Sebze ve meyve konusunda üretim söz konusu olduğunda akla iki ilçe gelir… Aydıncık ve Yerköy. Bu ilçelerimizde Soğan, Patates, Kavun ve Karpuz üretimde başı çeken ürünlerdir.

Soğan ve Patates üretiminde hasat döneminin son günleri Aydıncık ilçemizde yaşanırken, Yerköy’de, kavun ve karpuz hasadı başladı…

Yurdun birçok bölgesinde kavun ve karpuz hasadı tamamlanırken, Yozgat’ta hasadın yeni başlamasıyla satıcılar Sekili bölgesine yöneldi.

Bu konuda Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz yaptığı açıklamada, her yıl yaklaşık 10 bin dekar alanda ekimi yapılan kavun ve karpuzun ekim alanının, bu yıl su sıkıntısından dolayı 3 bin dekara kadar düştüğünü söyledi.

Yılmaz, “İlçemizin verimli topraklarını sulayan Gelingüllü Barajı’nda su seviyesinin düşük olması çiftçilerimizi alternatif ürünlere yönlendirdi. Genelde çiftçimiz nohut ve mercimek ekti. Şu anda çiftçilerimiz yetiştirdikleri karpuzun kilosunu 70-80 kuruştan, kavunun ise 90 kuruştan satışını yapıyor.” dedi.

İlk hasadı tarlada satan çiftçilerden Halil Akçiftçi, bu yıl kuraklık nedeniyle sulama konusunda sorun yaşadıklarını belirtti.

Akçiftçi, maliyetin yüksek olduğunu belirterek “Karpuzu 70-80 kuruş arasında satıyoruz. Şu anda satışlarımız iyi.” diye konuştu.

Remzi Bacanak da kavun, karpuz yetiştirmenin çok eziyetli, emek isteyen bir iş olduğunu, 3-4 ay tarlada yattıklarını anlattı.

Sekili kavununun tadının bal tadında olduğunu söyleyen Bacanak, “Kavun karpuzumuz bal tatlısı. Sekili kavunu çıkmadan başka bölgelerde ‘Sekili kavunu’ diye reklam yapıp satış yapıyorlar. Satışlarımız şu an iç in iyi. Kavunu 90 kuruş 1 lira arasında satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sivas’tan Yozgat’a kavun ve karpuz almaya gelen Mehmet Yaraşır da Sekili kavununun ünlü bir kavun olduğunu belirterek “Bayram geliyor, bayramda tatlıya gerek yok, herkes, kavundan bir dilim yesin yeterli olur, tatlıya gerek kalmaz.” dedi.

Ordu’dan gelen Adem Çakar da bu yıl Karadeniz sahillerinde Yozgat’ın Sekili bölgesinde yetişen bal tadındaki kavun ve karpuzun satılacağını kaydetti.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.