""

Ahmet Kaya seven Yozgatlı Asenalar « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 02:35

Ahmet Kaya seven Yozgatlı Asenalar

Ahmet Kaya seven Yozgatlı Asenalar
Son Güncelleme :

17 Ocak 2022 - 18:09

Yazımın başlığından da anlaşılacağı gibi bu yazımda iki konuya temas etmek istiyorum.

Ahmet Kaya; protest müziğin vefat etmiş ünlü şarkıcısı, Asena ise Türklüğü ırkçılık düzeyinde seven bayanları tarifte kullanılan tanım.

Ahmet Kaya ile başlamak istiyorum.

12 Eylül ABD cuntası ülkeye kâbus gibi çökmüş, milyonlarca insanın hayatı alt üst olmuş,  tutuklamalar, hapisler, yurt dışına kaçışlar gırla gidiyor. 80 sonrası yıllarda biraz yumuşayan hayat Ahmet Kaya ile tanışıyor onun protest müziği herkes tarafından kabul edilen şarkılar oluyor. Hele de gençlerin şarap, bira ziyafetlerine ucuz meze oluyor. Ahmet Kaya ezilen, horlanan, kesimlerce baş tacı ediliyor. Bugün de aynı şekilde sevilmekte.

Halka mal olan sanatçılar toplumum her kesimince sevilebilir. Çünkü müzik evrenseldir, iyi bir müziği Kürt, Türk, sağcı, solcu herkes sevebilir ve dinler. Yozgatlı Asenalar bile severek dinleyebilir. Ama şarkıcı Ahmet Kaya’yı bu Asenalar iyi tanır mı? Soru budur.

Ahmet Kaya’yı daha iyi tanıtmak isterim. Malatya doğumludur ama İstanbul’da büyümüştür. Kürt orjinli bir Türk vatandaşımızdır. Özellikle PKK’nın ülkemize saldırmaya başlaması, askere, polisimize düşmanlığın yanında doğuda PKK halka büyük baskılar yapmakta, Ahmet Kaya’ya işte burada görev düşmekteydi. Sempatizanlardan militan devşirip bu militanları dağa çıkartmanın psikolojik, ruhsal hazırlığını Ahmet Kaya üstlendi. Hem para kazandı hem de PKK’ya militan devşirdi. Bunu da o protest şarkılarıyla yaptı.

Akıllarda kalan bir olay vardır. Bir müzik ödül töreninde Ahmet Kaya tepki geleceğini bilerek  “bir Kürtçe şarkı yaptım buna Kürtçe de klip çekeceğim” demiş ve beklediği tepkiyi görmüştür. Çünkü Ahmet Kaya’ya PKK tarafından verilen görev budur. Milletin arasını açmak Kürt, Türk ayrımını yaparak bir iç savaş çıkarmak. Ahmet Kaya bu işe sağlık durumunu bilerek evet dedi. Ahmet Kaya kanserdi ve az bir ömrü kalmıştı. Ölüm gün sayıyordu. O malum olay sonrası Fransa’ya iltica etti ve kısa zaman sonra öldü. PKK bu olayda mayın eşeği olarak Ahmet Kaya’yı buldu. Ahmet Kaya’da ölümü sonrası elde edeceği paralarla çocuklarına iyi miras bırakmayı başardı.

İyi bir sanatçı her şeyden önce yurtsever olmalıdır. Emperyalizme hayır demelidir. Milleti her türlü farklılıklara rağmen halkı birleştirmek asıl görevi olmalıdır. Ama Ahmet Kaya çoğu parçalarında şöyle der “dağlara gel dağlara” ne var dağlarda? Askere, polise kurşun sık. Hele Yozgatlar ilgili şu şarkısı ilimizi de ilgilendirir; “çok sonra duydum ki Yozgat’ta sürgünde, suçu saz çalmakmış”. Öyle miymiş aslı? Şu asker öldüren PKK militanı, Yozgat cezaevine suç işlediği için gelmiştir. Yozgatlı Asenalar bu bilgileri öğrendikten sonra da Ahmet Kaya dinler mi acaba?

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.