Boğazlıyan Sulama Birliği Başkanı Halil Cezayir, bölge çiftçisi için hayati önem taşıyan Uzunlu Barajı kapalı devre sulama sisteminin 14 Nisan’da ihaleye çıkacağını müjdeledi.
Bin 200 gün sürecek çalışmalar sonrasında 8 bin hektarlık alanın sulanacağını belirten Başkan Cezayir, çiftçilerin az su ile çok alanı sulayacağını ve daha fazla verim elde edeceğini söyledi.
Sulama Birliği eski Başkanı Avni Hokkaömeroğlu ve Yönetim Kurulu Üyelerinin büyük fedakarlıklarla ortaya koyduğu çalışmalar sonrasında ihale aşamasına gelinen Uzunlu Barajı Kapalı Devre Sulama Sistemi, Boğazlıyan ve bölgenin kaderini değiştirecek.
MÜJDEYİ CEZAYİR VERDİ
2018 yılında çıkartılan Birlikler Yasası ile statüsü değişen ve Boğazlıyan Sulama Birliği Başkanlığı görevine getirilen Halil Cezayir, kapalı sistem sulama projesinin önünde hiçbir engelin kalmadığını ve 14 Nisan’da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nde ihalesinin yapılacağını müjdeledi.
EN BÜYÜK PAY HOKKAÖMEROĞLU’NUN
Göreve geldiği günden itibaren önceliğinin kapalı sistem sulama projesi olduğunu söyleyen Başkan Halil Cezayir, Avni Hokkaömeroğlu Başkanlığı’ndaki Yönetim ve Meclis Üyeleri’nin ortaya koydukları fedakarlıklar neticesinde Boğazlıyan Sulama Birliği’nin Türkiye’deki 400 birlik arasında ilk ikiye gelmesiyle Dünya Bankası’nda kredi almaya hak kazandığını söyledi.
Kapalı sistem sulama projesinde en büyük payın Hokkaömeroğlu olduğunun altını çizen Cezayir, o sıkıntılı dönemde böylesi cesaretli bir adım atılmamış olsaydı, bu projeden bahsetmemiz mümkün olmayacaktı. Anlaşmanın yapılması, ilk taksidin ödenmesi ve krediye başvurulmasının büyük avantajlar doğurduğunu hatırlatan Başkan Cezayir, projenin tamamlanmasıyla birlikte 8 bin hektar alanın sulanacağını ifade etti.
Kendisine hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Eski Başkan Avni Hokkaömeroğlu’na bir kez daha teşekkür eden Boğazlıyan Sulama Birliği Başkanı Halil Cezayir konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2018 yılında çıkan yasa ile birliklerin yönetim şekli değişti. Biz de Başkanımızdan devraldık. Göreve başladığımız günden itibaren ilk işimiz kapalı sistem oldu.
Avni Başkan’ın yönetimi ve meclis üyelerinin çok büyük gayretleri olmuş. Türkiye genelinde 400’e yakın birlik içerisinde aralarında Boğazlıyan’ın da bulunduğu sadece 5 birliğe kredi çıktı. Bunu da o günki yönetim kurulu ve meclis üyeleri birlikte hareket etmiş ve bu konuma getirmişler.
Biz de bu konuyu elimizden geldiğince takip etmeye çalışıyoruz.
Normal şartlarda 7 bin 200 hektar sulama sahamız var ama bu alanın sadece yüzde 15’ine su verebiliyoruz. Eski sulama sistemi tamamen atıl. Yeni sistemle 8 bin hektarlık alan sulanacak.
Biz şeker fabrikası ile birlikte münavebe sistemini ve alternatif ürünleri ektireceğiz. Bizim ve Boğazlıyan’ın lokomotifi Şeker Fabrikası.
İnşallah bu sistem hayata geçtiğinde Boğazlıyan çiftçisine çok büyük katkısı olacak. Şekerden sonraki en büyük yatırım olacak.
İhale 14 Nisan’da Ankara Genel Müdürlükte yapılacak. Yaklaşık bin 200 günde tamamlanacak. Biz inanıyoruz ki daha kısa sürecek. Herkesin tarlasının başına su gelecek. Daha az su ile daha çok alan sulanacak. Parası hazır. Çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun”.
Daha sonra söz alan Boğazlıyan Sulama Birliği eski Başkanı Avni Hokkaömeroğlu da yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
“2006 yılında Boğazlıyan’daki çiftçi arkadaşlarla beraber kapalı sistemin yapılması konusunda fedakarlık edilmesi gerektiğini ve yapılmasının şart olduğunu dile getirdik. Biz burada belli bir dönem hizmet etmeye çalıştık.
Sıkıntılı bir dönemde göreve geldik. Dünya Bankası kredilerini takip ediyorduk. Biz o dönem istimlaklar dahilinde taahhütte bulunduk. Çiftçilerimizden belirli miktar para topladık. Onun üstünden burada ilk sulama parasıyla bankadan 400 bin TL kredi aldık. Süre bitmeden ilk peşinatı yatırdık. O zamanki DSİ Bölge Müdürü arkadaş da bizi teşvik etti.
Görev yaptığım süre içerisindeki tüm meclis üyelerimiz işe sahip çıktı. Hepsi fedakarlık yaptılar ve biz de projeyi yaptırdık. Peşinatı ödedik. Daha sonra Dünya Bankası’ndan buraya gelip tespit yaptılar ve burada ön anlaşma imzaladık. Onun devamında Türkiye genelinde birliklerle alakalı bir yasa çıktı biz Halil beye gönül rahatlığı ile devrettik. Kendisi de bizim memleketin bir evladı.
Burası hizmet makamları. Bundan önceki sulama sistemimiz bitmiş durumda. Boğazlıyan ekonomisinin olmazsa olmazlarından birisi de kapalı sistemdir.
Bizim çiftçi olarak başka alternatifimiz yok. Kapalı sistem tamamlanınca birlik de rahatlayacak. Boğazlıyan’ımıza ve çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun.”