""

ÇAMLIĞIN BAŞINDA BİR DUMAN TÜTERDİ! « Yeniufuk Gazetesi

6 Mayıs 2024 - 17:01

ÇAMLIĞIN BAŞINDA BİR DUMAN TÜTERDİ!

ÇAMLIĞIN BAŞINDA BİR DUMAN TÜTERDİ!
Son Güncelleme :

20 Eylül 2023 - 16:12

İnsan olup da memleketi ile ilgilenmeyen, aydın olup da memleketi ile ilgili herkesi ilgilendiren konularda duyarlı olmayan insan da olamaz, Yurtsever de, Milliyetçi de…
Konumuz Yozgat çamlığı ile ilgilidir. 780.000 km2 toprağı olan ülkemizin orman dokusuna baktığımızda bu ormanların çok yağış alan Kuzey-Güney-Batı Bölgelerinde olduğu Doğuda da İç Anadolu’ya göre daha çok orman olduğunu görürüz. Kütahya’dan Sivas’a (Akdağ ormanlarına) kadar Kastamonu’nun ormanlık bölgelerinden Toros Dağlarına kadar bir alan içerisinde Doğu -Batı yönünde yaklaşık 600km Kuzey-Güney yönünde 500 km boyunca Anadolu’da orman hiç yok denecek durumdadır. Ama Yozgat Merkez’in çamlığı hariçtir. Bu ilin yansı milli park, çamlığı atalarımız özenle bugünlere taşımış korumuştur, Yozgat’ı Yozgat yapan değer çamlıktır.
Meşe ve Karaçam ağaçları ile kaplı yüzlerce yıllık bu doğal ortam içerinde 1950 yıllarda insanların faydalanacağı bir tesis yapıldı. Lokanta ve üst katta da otel olarak hizmet veren Yozgat’ın yüz akı bir mekândı. Memleketimizin etinden, yoğurdundan mezeler yapılırdı. Rakı içilen güzel bir mekândı.
Özel idare tarafından 60 yıldır kiraya vermek suretiyle halkımıza hizmet verdi. Kışı güzel yazı daha bir güzel bir mekândır Çamlık.
Yozgatlı ilk televizyonu 70 yılların başında bu tesisten izledi.
Abbas Sayar bu mekânda yıllarını geçirdi. Yılkı Atı’nı, Çello’yu bu mekânda yazdı.
Ramazanda oruç tutup iftardan sahura kadar zaman geçiren eşrafkesimi bu mekânda vakit geçirirdi.
Abbas Sayar: “Gündüz oruç gece kumar – Deli gönül Cennet umar.” ifadesini burada söyledi.
Bu mekânda düğünler yapıldı, yemekler verildi. “Şoför abi yavaş Çamlığı dolaş.” sözünü halk üretti. Çamlık sevdasıyla yaptı.
Yozgat’ın sürmelisi Çamlığın bu huzur veren havasında Sürmeli oldu. Türkiye ‘yemal oldu.
Binlerce Yozgatlı ilk sevdalarım burada yaşadı. Hıdırellez’ide çamlık daha da güzelleşirdi ve o mekân bu sosyal olayların merkezinde idi.
Ve sonunda akıllarında alkolü yok etme arzusunda olan AKP siyasi düşüncenin memurları, Valisi 60 yıllık Yozgatlının kalbindeki bu sosyal tesisi yıkıp attılar. Gerekçeleri de burada alkol içilmesi idi. Sayın Valim 16. Yüzyılda IV. Murat bile başaramadı bu olayı 21. asırda hiç olmaz. Çünkü Anadolu’nun mayası üzümdür, anasondur. Anadolu’nun Rum insanları da Rakıyı icat ettiklerinden beri içilir ve içilecektir engellenemez. Bu mekânın yıkılmasını Sayın Vali’nin istemesi memur anlayışı için de norma! Benim en çok ilgisizlikleri nedeniyle Yozgatlı hemşerilerimi Esnaf Kefalet Başkanı Uğur Bektaş’tı. Babanız Peynirci Abdurrahman bu mekânda çok halay çekti, düğünlere katıldı.
Ticaret Odası Başkanı, Vakıf Ahmet’in oğlu otobüsçü babanız, amcanız, Oflunun Hacı ile sabahlara kadar burada içki içti kumar oynadı. Çamlık güzellik içinde misafirlerini ağırladı. İkinizde Yozgatlı esnafın oylan ile seçilmiş insanlarsınız. Böyle sosyal bir mekânın yıkılmasına neden engel olmadınız. Sizi oralara getiren esnafa sahip çıkmadınız. Durun Sayın Valim demediniz. İşin en acıklı yanı bence budur. Ve İl Genel Meclisinin üyelerine tek kelime söylemek istiyorum. YAZIK ETTİNİZ YOZGAT’A.
Sayın Valim Çamlığa gösterdiğiniz hassasiyeti Tol çarşı ve Abide İş Hanına da gösteriniz. Eğitimi işi olmayan genç insanlar sabahtan akşama kadar bu mekânlardaesrar içiyor, rakı parası olmadığından bol bol bira içiyorlar kavga ediyorlar.
Şehir merkezindeki bu mekânlar maalesef pislik kokuyor. İnsanlar girmeye korkuyor. Sayın Valim, 60 yıllık tarihi bir binayı yıkmada gösterdiğiniz hassasiyetiYozgatlının iş-aş bulmasında da göstermenizi bekleriz. Ama bunu yapamazsınız sonucunda bir memur olarak bir süre sonra Yozgat’ı terk edeceksiniz. On binlerce Yozgatlı tarafından hiç de iyi anılmayacaksınız. Yozgatlı rakısını mezesini alıp Çamlıkta evinde içmeye devam ediyor bence. Rakı denen şeyi kökten kurutun fabrikalarını kapatın doğru yol budur. YARIN ENDİŞESİ YAŞAYAN İNSANLAR BİRAZ OLSUN UNUTMAK İÇİN DAHA FAZLA ALKOLE SARILIYORLAR. Esas buna çare bulmak lazım. Çamlıktan ne insanlar geldi geçti. GürcülerinFayık testi kebabın en iyisini burada yaptı. Cıncık Mustafa Çamlığı Yozgatlının elit bir mekânı yapma anlamında ömür tüketti. Kel Osman, Tahir Aslan bu mekânda binlerce insana güzellikler sundu hizmet etti. En son Güzel insan Ahmet Taştekin yıllarca çamlığı ve Yozgat’ın güzel tatlarını tüm Türkiye’ye mal etti ve siz Yozgatlının gönül mekânını yıktınız. Anılarımızı yok ettiniz.(Hasan Aslan Nurdoğdu – Makalelerle Yozgat kitabından)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.