""

Çiftçiler,80 kuruşa sattığımız buğdayı tohumluk olarak 2 liraya alıyoruz « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 15:20

Çiftçiler,80 kuruşa sattığımız buğdayı tohumluk olarak 2 liraya alıyoruz

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illerin başında gelen Yozgat’ta çiftçiler, hububat fiyatlarının girdi maliyetlerini kurtarmadığından yakınıyor. Bölge çiftçileri hasat döneminde 80 kuruşa sattıkları buğdaylarını tekrar tohumluk olarak 2 liraya aldıklarını ifade ediyor.

Çiftçiler,80 kuruşa sattığımız buğdayı  tohumluk olarak 2 liraya alıyoruz
Son Güncelleme :

09 Mayıs 2018 - 7:00

Tohumluk buğday fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla çiftçiler ektikleri buğday tarlalarında çavdar temizliği yaparak şimdiden ekim ayında ekecekleri tarlalarının tohumluk buğday teminini karşılama yoluna gidiyor.
Çiftçiler bu yaptıkları çavdar temizleme çalışması ile hem daha kaliteli tohumluk hazırlamak, hem de ürününü daha yüksek fiyata satabilmek için buğdayı diğer bitki türlerinden arındırıyor.
80 KURUŞA BUĞDAY SATIYORUZ 2 LİRAYA TOHUMLUK
ALIYORUZ
Yerköy’ün Orhan Köyünde çiftçilik yapan Cemil Acer, hububat fiyatlarının 2000 yılından beri aynı oranda seyrettiğini buna rağmen mazot ve gübre fiyatlarının sürekli arttığını söyledi.
Acer, “Biz çiftçiler olarak maalesef emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Büyük zahmet ve zorluklarla ürettiğimiz ürünümüz düşük fiyata satılıyor. Devletimiz mazot ve gübre desteği veriyor fakat yeterli değil. Mazotun fiyatı sürekli yükseliyor, ürettiğimiz buğdayın fiyatı ise hiç artmıyor sürekli yerinde sayıyor. Hasat sonrası satış yaparken Toprak Mahsulleri Ofisi ürünümüzün kalitesinin altında fiyat veriyor, biz çiftçinin ürettiği buğdayın büyük bir bölümünü yemlik olarak alıyor. Ayrıca güneydoğu bölgemizde hasat dönemi bizden bir-bir buçuk ay önce başladığı için buğday taban fiyatı açıklanmamış oluyor ve o bölge çiftçisi buğdaylarını yüksek fiyattan satıyor. Doğuda hasat sezonundan bir buçuk ay sonra Bizim bölgemizde hasat dönemi başlıyor Ofisin açıkladığı taban fiyatının düşük olması biz çiftçileri sıkıntıya sokuyor. Bunların düzeltilmesi gerekir. Şuan tarlalarımızın çavdarını temizliyoruz. Çünkü tohum pahalı 80 kuruşa buğday satıyoruz, ekim için aynı buğdayı tohumluk olarak 2 lira ve üzerinde geri almak zorunda kalıyoruz. Bizde bu yüzden kendi ekeceğimiz tarlamızın tohumunu kendimiz üretiyoruz.”diye konuştu.
Nihat İnan’da benzer ifadeler kullanarak, tarımdaki girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakındı. Geçen yıl ekim ayında yaklaşık 300 dekarlık tarlasına sertifikalı tohum ektiğini belirten İnan, bunlardan 30 dekarlık tarlanın çavdar temizliği yaptığını söyledi. İnan, “Her yıl buğday ekili tarlamızın küçük bir kısmını tohumluk temini için çavdarını temizliyoruz. Sertifikalı tohum kullandığımızda temiz ve içinde yabancı tohumların bulunmaması gerekiyor, ama yine de tarladan ya da tohumdan kaynaklı azda olsa bitki çıkıyor. Bizde buğday ekili tarlayı çavdardan arındırıyoruz. Buradan alacağımız buğdayı tohumluk olarak ekim ayında diğer tarlalarımıza ekeceğiz. Çiftçiler olarak maalesef emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Mazot gübre fiyatları sürekli zamlanırken 10-15 yıldır buğday fiyatları yerinde sayıyor. Birde TMO ürünümüzün kalitesinin altında fiyat verince buğdaydan bırakın kar etmeyi zarar bile ediyoruz. Üstelik kendi işçiliğimizi koymuyoruz. İnşallah bu yıl bari verilecek taban fiyatları ile biz çiftçinin yüzünü güldürürler.” dedi.
BÖLGEMİZDE 500 BİN DEKAR ALANDA
HASAT DÖNEMİ
YAPILACAK
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz’da, bölgelerinde yaklaşık 500 bin dekar alanda hububat hasat döneminin yapılacağını söyledi. Başkan Yılmaz, “Kuraklık sebebiyle bazı bölgelerimizde yer yer yanma söz konusu oldu. Son günlerde yağan yağmurlar çiftçilerimizi mutlu etti. Şuan çiftçilerimiz ekim ayında ekecekleri tarlalarının tohumluğunu temin etme yoluna gidiyor.
Belirledikleri buğday tarlalarında çavdar temizliği yapıyor. Çiftçimiz, ürünün değerinde satılmasını ve emeğinin karşılığını almasını istiyor. Girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçimizi istenilen derecede ekim yapmasını engelliyor. Mazot, gübre ve diğer girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçimizi sıkıntıya sevk ediyor. Buna rağmen açıklanan taban fiyatlarda maliyetleri karşılamıyor. Çiftçilerimiz bu yıldan umutlu, devletimizin açıklayacağı taban fiyatı inşallah bizleri çiftçilerimizi memnun eder.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.