""

COGRAFYA KADERDİR, KADERİMİZ AVRASYADIR « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 19:47

COGRAFYA KADERDİR, KADERİMİZ AVRASYADIR

“Coğrafya kaderdir” şeklinde genel bir deyim vardır. Doğru bir tanımdır. Coğrafyamız Asya’dan Avrupa’ya bir at başı gibi uzanmakta.

COGRAFYA KADERDİR, KADERİMİZ AVRASYADIR
Son Güncelleme :

28 Nisan 2022 - 16:35

“Coğrafya kaderdir” şeklinde genel bir deyim vardır. Doğru bir tanımdır. Coğrafyamız Asya’dan Avrupa’ya bir at başı gibi uzanmakta. Asya, Avrupa ve Afrika’nın birleşme noktasında, önemli bir güzergâhta bulunmaktayız. Türkiye jeopolitik konumu gereği şanslı bir ülkedir. Bu şans iyi değerlendirilmelidir.

784 bin km2 yüz ölçümü ve 85 milyon nüfusuyla tarım, hayvancılık ve sanayileşme azminde bir ülkeyiz. Etrafı 3 denizle çevrili coğrafyamıza baktığımız zaman doğuda İran, Azerbaycan, kuzeyde Rusya, güneyde Irak ve Suriye devletleri ile komşuyuz. Şimdi sırası ile bu komşularımızı irdeleyeceğim.

İran 1 milyon 648 bin km2 yüz ölçümü ve 84 milyon nüfusuyla doğuda kadim dost kardeş ülke. Bu ülkeyi ekonomik olarak incelediğimizde petrol, doğalgaz zengini olduğunu görürüz. İhracatının büyük bölümü bu iki maddedir.

Azerbaycan 87 bin km2 yüzölçümü ve 10 milyon nüfusuyla ülkemizin doğusundaki ikinci ülkedir. Azerbaycan Türk’tür. Bu ülkenin coğrafyasına baktığımız zaman burada da petrol ve doğalgazı görürüz. Tüm ihracatı bu iki üründür.

Kuzeydeki komşumuz Rusya’ya baktığımız zaman 17 milyon 100 bin km2 yüz ölçümü ile Atlas Okyanusu’ndan, Pasifik’e, Kuzey Kutbu’ndan Karadeniz’e devasa bir coğrafya olduğunu görürüz. Rusya 144 milyon nüfusuyla çok büyük bir pazardır. Rusya, petrol, doğalgaz, kimyevi gübre, buğday, ayçiçeği, kereste, kömür ve demir ihraç eder. Rusya ekonomik olarak çok zengin bir ülkedir ve bizim kuzeydeki en önemli komşumuzdur.

Güneydeki komşularımızı incelediğimizde Irak 439 bin km2 yüz ölçümü ve 40 milyon nüfusuyla petrol, doğalgaz, kükürt zengini bir ülkedir. 1 Dünya Savaşı’na kadar Osmanlı toprağıydı.

Güneydeki başka bir komşumuz ise Suriye. Petrolü, doğalgazı ve gübrenin hammaddesi fosfat yatakları bol bir ülkedir. Etrafımızdaki ülkelerde enerji bol olmasına rağmen emperyalist ABD, bu ülkelerin hepsine ambargo uygulayarak o ülkeler kadar ülkemizi de cezalandırmaktadır. Yapmamız gereken, bu ülkelerle takas ticaretine girmek suretiyle ucuz enerji alabiliriz.

Bir gün Atlantikçi bir gün Avrasyalı olunmaz. ABD Türkiye’ye düşmandır bu değişmez. Dost Rusya’dır, İran’dır, Irak’tır, Azerbaycan’dır, Suriye’dir. Enerjimizi bu ülkelerden çok ucuza temin edebiliriz. Atatürk milliyetçisi, halkçı devrimciler iktidar olmadan bu işler düzelmez.

Saygılarımla.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.