""

Cumhurbaşkanından yemek tarifi « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 12:42

Cumhurbaşkanından yemek tarifi

Cumhurbaşkanından yemek tarifi
Son Güncelleme :

06 Nisan 2022 - 17:21

Geçenlerde Recep Tayyip Erdoğan, Tokat havalimanı açılışında yemek tarifi verdi. Tarif şöyle; camız yoğurdu, Mekke hurması, yulaf ve kestane balı. Cumhurbaşkanı ayrıntılı bir şekilde bu yiyeceğin tarifini yaptı. Bir ara kendimi yemek programında zannettim. Bu tarifte kullanılan malzemeleri düşündüm.

Camız yoğurdu; her yerde bulunur mu? Hayır. Bugün camız yoğurdu ülkemizde Samsun, Tokat ve Kırklareli’nde yöresel olarak bulunur. Pazarda istediğin an bulunan bir emtia değildir. İlimizde az da olsa bulunur. Sarıkaya kürkçüler köyünde 70 camızı olan bir amcamız var.

İkinci madde hurma, hem de Mekke hurması olacak; Recep Tayyip Erdoğan burada da ince dini siyaset yapıyor. Oysa ülkemizde çoğunlukla İsrail’den ithal edilen hurmalar satılıyor.

Yulaf ezmesi tamam, her yerde rahatlıkla bulunacak bir ürün. En sonda ise kestane balı veya acı bal olarak tarif edilen bir bal cinsi var ki, Artvin, Rize ve Kastamonu’da bulunur. Piyasada pek bulunmaz.

Türkiye’nin değişik yörelerinden gelen bu ürünler lüks mağazalarda olabilir. İstanbul Esenyurt’ta, Ankara Mamak’ta, Kars Hanak’ta, Muş Varto’da Şırnak İdil’de, Yozgat’ın Kadışehri’nde bulunur mu?

Evine 1 TL daha ucuz ekmek götürme derdindeki garibe bu tarifi vermek “Annen iyi mi?” demektir. Recep Tayyip Erdoğan boş hayaller yerine “Buğdayla koyun gerisi oyun” diyen Anadolu insanının et, yağ, ekmek, bakliyat, şeker, sebze, meyve ihtiyaçlarının karşılanması için kafa yorması gerekmektedir. Kullanım süresi kısa tarım bakanları ile bu işler olmaz. Garip bol et, ekmek yemesi için bir tarifiniz varsa onu söyleyin. Bulunduğunuz makamın hakkını verin. Millet boş laflardan bıktı.

Gözümüz aydın şekere de %35 zam gelmiş, yeni şekere daha 7 ay var. Bu zammın devamı da var. Buğday piyasada 5-6 TL aralığında. TMO stoklarından 3,3 TL’ye buğday verdiği için ekmek fazla artmıyor. Ancak buğday hasadına 60 – 70 gün var. Bu arada buğdaya yeni zamlar gelebilir.

İyi güzel şeyler yazmak istiyorum ama olmuyor. Hayat garibe sıkıntılarla dolu.

Daha önceki yazımda bu tarifi deneyeceğim dediğim için beni haklı yere eleştiren M.Y. abimin eleştirisini hak ettim. Onun için ben koyun yoğurtlu pekmez yiyeceğim o tarifi yemeyeceğim. Saygılarımla.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.