""

Doğu Karadeniz’deki sellerin nedeni « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 01:13

Doğu Karadeniz’deki sellerin nedeni

Dünyanın her yerinde tabii afet olur. Ancak arada sırada olur. Oysa Doğu Karadeniz’de yaşanan afetler artık kalıcı hale gelmiştir.

Doğu Karadeniz’deki sellerin nedeni
Son Güncelleme :

26 Temmuz 2021 - 18:35

Dünyanın her yerinde tabii afet olur. Ancak arada sırada olur. Oysa Doğu Karadeniz’de yaşanan afetler artık kalıcı hale gelmiştir.

Sebep ne? Siyaset.

Siyaset; kamuya, çevreye zarar vermeksizin insan ihtiyaçlarını yine insanların yaşadığı coğrafyadan temin etmek, geçimini sağlamaktır. Karadeniz’in tüm coğrafyasında denizden hemen başlayan dik dağları ile %70 meyilli bir arazisi vardır. Bir tek Samsun ilimiz hariçtir. Tüm Karadeniz’de fındık, Trabzon, Rize, Artvin’de ise yoğun bir çay tarımı mevcuttur. Tüm Karadeniz’de Artvin, Hopa dan İstanbul Şile’ye kadar tüm dağlık bölgelerde tarım yapılacak toprak derinliği 1 m.’yi geçmez. Altı göğ kayadır. Samsun hariç bu ilde Yeşilırmak ve Kızılırmak delta yaptığı için ovadır. Şimdi bu sellerin sebebini anlatacağım.

Yıl 1984.

80 ihtilaliyle ANAP, Turgut Özal askeri ABD darbesi tarafından başbakan atandı. “İki siyasi eğilimi birleştirdim” diye yola çıktı. Oysa Karadeniz’de az tarım arazisine karşılık bol miktarda orman vardı. Kimindi bu ormanlar? Devletin. Ve bu ormanlarda kestane, kayın, ıhlamur, çınar ağaçları bol miktarda bulunurdu. Bu ağaçlar yüksek boyu, iri geniş yaprakları ve yoğun kökleriyle toprağı tutardı. Yaz aylarında Karadeniz’de yağan yağmurların hızını keserek, derinliği 1 m’yi geçmeyen yüzey toprağının sigortası bu ağaçlardı. ANAP, ormanlardaki bu ağaçları kestirerek yandaşlarına çay ve fındık bahçeleri yaptırdı. Ormanı oy almak için yandaşa peşkeş çeken siyaset uyguladılar.

Çay tohumdan büyüyen öbek halinde bir bitkidir boyu 1 m. geçmez. Fındık da taş çatlasa 2 m. yüksekliğinde çalımsı bir bitkidir, her sene budanarak fındık alınır. Bu iki ağaç türü yaz aylarında yağan bölgesel yaz yağmurlarının hızını kesemez.

Özellikle, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu’da yaşanan afet konumlu sellerin sebebi siyasi kazanç için kamuya, çevreye zarar veren bu rezillikler ANAP’la başladı. Suçlusu da ANAP, Turgut Özal’dır. En son Rize Güneysu afetinde Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan bu gerçeği ifade etti.

Son söz;

Siyasetin amacının kamuya ve çevreye zarar vermeksizin insanı iyi yaşatmak olması dileğiyle.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.