""

Domates, biber, patlıcan! « Yeniufuk Gazetesi

23 Nisan 2024 - 13:58

Domates, biber, patlıcan!

Domates, biber, patlıcan!
Son Güncelleme :

01 Haziran 2022 - 16:57

Bugünkü yazımın başlığı rahmetli Barış Manço’nun şarkısının ismi. Evet, konumuz ülkemizin sebze meyve üretimi ve bu üretimin pazarlanması.

Sebze ve meyve insanların en çok tükettikleri tarım ürünlerinin başında geliyor. Ülkemizde de yaz aylarında bol sebze ve meyve üretiriz. Kış aylarında ise, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Hatay ve Aydın illerimizde serada üretim yaparız. Bu illerin Akdeniz kıyısında olması, ülkemizin diğer bölgelerine göre ürünü hem don tehlikesine karşı korumakta hem de gelişimini hızlandırmaktadır.

Ülkemizde tohum, ilaç ve kimyevi gübrede dışa bağlı üretim yapıldığı için Kasım – Nisan ayları arasında bitkiyi soğuktan koruyarak büyütmek ve pazara sunmak hem zor hem de pahalı iştir. Biber, domates ve patlıcanda anormal fiyat artışlarının sebebi ise, geçmiş yıllara göre kış mevsiminin daha sert geçmesi ve pandemi sebebiyle enerjideki artışların sebze meyve üretimini etkilemesi oldu.

Nihayetinde Mayıs ayını bitirdik çok şükür. Bundan sonra güneşi daha fazla göreceğiz. Bu da ısınmayı sağlayacak ve meyve – sebzenin açıkta da yetişmesi ile hem üretim artacak hem de fiyatlar düşecek.

Ülkemiz sebze üretiminde önemli bir coğrafyadır. Kış aylarında Çukurova, devamında Samsun Bafra, Çarşamba ovaları, Yeşilırmak havzasında Tokat ve Amasya büyük ölçüde sebze yetiştiren bölgelerdir. Özellikle Iğdır yaz aylarında doğunun sebze deposudur.

Yaz aylarında üretilen domates, biber, patlıcanı Temmuz’dan itibaren bolca kurutmalıyız. Özellikle domates kurutmak çok önemlidir. Ülkemizin sebze ve meyvelerinin kaliteli olmasını güneşe borçluyuz.

İlimiz yayla plato konumundadır. Bu sebeple sebze meyve üretimi on binde bir konumundadır. Denizden yüksekliği 700 metre olan Aydıncık ve 770 metre olan Yerköy ilçemizde sebze – meyve üretimi olsa da ilimizin sebze – meyve ihtiyacı Çukurova, Samsun ve Amasya’dan gelir.

Yerköy Sekili mevkiinde topraklarımızın potasyum yönünden zengin olması ve kumlu arazi yapısı kavun ve karpuzda İç Anadolu’da önemli bir üretim merkezi olmasını sağlar.

Kadışehri Kabalı mevkiinde yapılan meyveciliği, Sorgun, Boğazlıyan ve Yerköy’de termal kaynaklar ile yapılan seracılığı alkışlıyorum.

Aman ha!

Karanlıkdere’nin gösulu armudunu, ayvasını en az yılda bir kez yiyin.

Saygılarımla.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.